Politiek
BNNVARA

Verkiezingen Caribisch Nederland: 'Maken wij nou echt deel uit van Nederland?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkiezingen Caribisch Nederland: 'Maken wij nou echt deel uit van Nederland?'

Vorige week gingen ook de inwoners van de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius, en Saba naar de stembus. De lage opkomst was daar opvallend. Waar komt dit door en wat betekent de grote winst van de PVV voor hen? Tweede Kamerlid Don Ceder (CU) vreest de gevolgen van een rechts-kabinet voor inwoners van Caribisch Nederland. "De Caribische eilanden zijn een ondergeschoven kindje", zegt hij in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Ceder maakt zich zorgen om de toekomst van Caribisch Nederland bij een potentieel rechts-kabinet. "We zijn een Koninkrijk der Nederlanden. Dat betekent dat je niet alleen naar het verleden moet kijken om te kijken wat ons bindt, maar ook moet kijken wat ons in de toekomst bindt", zegt hij. Het Kamerlid vreest dat de eilanden als eerste te maken zullen krijgen met klimaatverandering, waar het beleid van een rechts kabinet waarschijnlijk niet gunstig zal zijn.

'Je moet hun stem horen om die te kunnen vertolken'

Tijdens voorgaande verkiezingen op de Caribische eilanden was de opkomst laag, vertelt Ceder. "Deze bijzondere gemeenten worden vaak over het hoofd gezien in het beleid", zegt hij. Volgens de politicus is het gebrek aan aandacht voor deze bijzondere gemeenten in het beleid de oorzaak van de lage opkomst.

Doen politieke partijen wel voldoende om hun potentiële kiezers in Caribisch Nederland te enthousiasmeren? "In ons verkiezingsprogramma hebben wij ook specifiek aandacht gegeven aan de drie eilanden, terwijl bijvoorbeeld in het programma van de PVV de Caraïben helemaal niet voorkomt", zegt Ceder. De politicus is van mening dat de Tweede Kamer actiever moet handelen om inwoners van de bijzondere gemeenten meer te betrekken bij Nederland. Ook vindt hij dat de politici zich meer moeten laten zien aan deze inwoners. "Je moet in de straten en in de wijken zijn. Je moet de stem van hen kunnen horen om die daarna te kunnen vertolken."

'Maken wij nou echt deel uit van Nederland?'

Demissionair Staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties, Alexandra van Huffelen, noemde de grote winst van de PVV zorgelijk. Dit deed zij in een bijeenkomst met Caribische pers. "Het is zorgelijk dat een partij die geen warm hart heeft voor de eilanden, de verkiezingen heeft gewonnen", zei Van Huffelen.

Ceder deelt deze zorgen. Hij maakt zich niet alleen zorgen voor de inwoners van de bijzondere gemeenten, maar ook voor de 'warme band die we met de andere landen binnen het koninkrijk hebben.' De politicus doelt hier onder anderen op Curaçao en Sint-Maarten. "Ik denk dat de mensen daar dat ook voelen en zich afvragen 'maken wij nou echt deel uit van Nederland'? ", aldus Ceder.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie