Tweede Kamerverkiezingen 2023
WNL

Yeşilgöz blijft vaag over eventuele samenwerking met PVV

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Yeşilgöz blijft vaag over eventuele samenwerking met PVV

Partijleider Yeşilgöz van de VVD blijft 'vaag' over wat ze bedoelt met 'gedoogsteun' aan een eventueel kabinet Wilders. Toch is er volgens Floor Bremer, politiek journalist van RTL Nieuws, wel heel duidelijk uit af te leiden dat "de VVD de krenten uit de pap wil halen." Die krenten zouden vooral te halen zijn op het gebied van 'migratie'.

"Yeşilgöz hangt nu een verhaal op over dat de VVD zich bescheiden wil opstellen omdat ze best een groot aantal zetels hebben verloren. Maar tegelijkertijd zegt ze wel dat de VVD het aantrekkelijk vindt als er een rechts kabinet komt en dat willen ze gedogen", zegt Bremer in WNL In de Kantine. Maar wat Yeşilgöz daar dan precies mee bedoelt en hoe dat gedogen eruit ziet, is niet duidelijk. Onder meer Nieuwsuur voelde haar daarover al aan de tand. "Yeşilgöz had het daar over een 'akkoord' maar wat zo'n akkoord inhoudt, is niet duidelijk", aldus Bremer.

'Ze houdt wel haar woord'

"Ze wil duidelijk geen coalitie vormen met de PVV, daarmee zou je kunnen zeggen dat ze al wel woord heeft gehouden." Tot een dag voor de verkiezingen gaf de VVD-leider aan niet in een kabinet te willen met Wilders. "Maar wat ze nu wel zegt is: we halen de krenten uit de pap en verder succes Geert met je kabinet."

Victor Pak van EW Magazine vindt het daarentegen volstrekt logisch wat Yeşilgöz nu doet. "De VVD heeft maar op één punt raakvlakken met de PVV en dat is op het gebied van migratie. Dat ze daar aan mee willen doen, is meer dan logisch." Maar op andere gebieden, zoals economie of het ondernemerschap, staan de partijen volgens Pak lijnrecht tegenover elkaar. "Denk aan de belasting op ondernemers. De PVV wil die verhogen terwijl de VVD dat absoluut niet wil."

Video niet beschikbaar

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie