Buitenland
Zwart

'De eilanden horen langer bij Nederland dan Limburg'

foto: Eigen beheerfoto: Eigen beheer
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De eilanden horen langer bij Nederland dan Limburg'

10 oktober 2010 is een belangrijke datum voor het Koninkrijk der Nederlanden. Op die dag hielden de Nederlandse Antillen op te bestaan, werden Curaçao en Sint Maarten net als Aruba landen binnen het koninkrijk en de drie kleine eilanden Saba St Eustatius en Bonaire bijzondere gemeenten. Journalist John Samson: "Het land de Nederlandse Antillen ging uit elkaar, het was een mislukt huwelijk, eigenlijk heel tragisch."

Video niet beschikbaar

Welzijn en Welvaart

Elk land mocht zelf beslissen wat het wilde. Het resultaat van het gehouden referendum was dat drie eilanden dus een land wilden zijn en drie landen een bijzondere gemeente. Samson: "Geert Wilders wil de eilanden op Marktplaats gooien maar dat gaat niet.”

Video niet beschikbaar

Stappen terug in de autonomie

Samson: "Den Haag bemoeit zich zich steeds meer met Aruba, Curaçao en Sint Maarten,nee wordt vaker ingegrepen bij financiën. Heel veel mensen zien dat als stappen terug." Heeft 10-1”-10 voor de bijzondere gemeentes dan wel verbetering te hebbend Samson: "Op Bonaire groeide de armoede juist. Er is geen WW. Er is geen minimumloon vast gesteld. De uitkeringen zijn niet genoeg om te overleven. 40% leeft in armoede.“

Video niet beschikbaar

Toekomst

Bonaire is ontzettend plat, ondanks die ene berg op het eiland. Samson: "Er is geen dijk, over 150 jaar hebben ze een groot probleem, het hele kustgebied dreigt onder water te komen."

Beluister het gehele interview met journalist John Samson hier terug:

John Samson uurgast

De Nacht is ZWART

Ben je wakker? Elke zaterdag- op zondagnacht tussen 03.00 en 06.00 uur neemt De Nacht is ZWART echt de tijd om de diepte in te gaan op NPO Radio 1. Maatschappelijke, politieke en duurzame problemen worden in het duister belicht.

Ster advertentie
Ster advertentie