Politiek
WNL

'Rutte wil niet dat Oekraïne toetreedt tot de EU of de NAVO'

foto: ANP Bart Maat
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Rutte wil niet dat Oekraïne toetreedt tot de EU of de NAVO'

De speech van Mark Rutte voor het Oekraïense parlement past in een patroon, vindt Hans van Soest, politiek commentator van het AD. Volgens Van Soest volgt Ruttes speech de lijn van de Franse president Emmanuel Macron, huidig voorzitter van de Europese Unie, zoals hij die uittekende vorige week maandag.


Macron sprak toen over de toekomst van Europa, waarin hij schetste dat er buiten de Europese Unie (EU) een schild zou moeten zijn van landen die weliswaar geen lid zijn van de EU, maar die wel tot de Europese familie behoren.

Olaf Scholz, bondskanselier van Duitsland, noemde het een “interessant idee”. Nederland heeft nog niet formeel gereageerd op de speech van Macron, maar is er eveneens zeker geen voorstander van dat Oekraïne toetreedt tot de Europese Unie, zegt Van Soest.

Gekunstelde trucs

“Je kunt ook niet zomaar marchanderen met de regels voor toetreding. Dat hebben we in het verleden wel gedaan, toen we er in één klap tien Oost-Europese landen bijhaalden die er niet allemaal klaar voor waren. Dat gaan we niet meer doen.” Daarnaast hebben we ook heel duidelijk gezegd: we gaan niet in Oekraïne vechten, en Oekraïne zal geen lid worden van de NAVO.

Volgens Marianne van den Anker, ombudsman in Rotterdam, zijn we daarmee eigenlijk stiekem een beetje Oekraïne aan het opofferen. “We krijgen allemaal van dit soort gekunstelde trucs en sturen via de achterdeur nog wat wapens.” Maar wel met de gedachte, “laat het maar lekker daar blijven”, aldus Van den Anker.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie