Politiek
WNL

NAVO-topman Van Weel: Nederland moet NAVO-norm wettelijk verankeren

foto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. NAVO-topman Van Weel: Nederland moet NAVO-norm wettelijk verankeren

Volgens NAVO Assistent Secretaris-Generaal David van Weel moet Nederland meer investeren in Defensie. Dat zegt hij bij Sven op 1. Op dit moment loopt Nederland ver achter met de 2%-norm. "Dat is de bodem, niet meer het plafond, dus landen moeten daar minimaal aan gaan voldoen."

Video niet beschikbaar

Ondanks de acute vraag naar wapens en munitie door de oorlog in Oekraïne, bouwen institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars hun beleggingen in de defensie-industrie af. Volgens Van Weel moeten we juist meer investeren in de defensie-industrie, onder meer vanwege de oorlog in Oekraïne. "We zien zeker dat de productie omhoog gaat nu, en we zien de initiatieven. Dus dat is hoopvol, maar het moet nog verder toenemen."

Om ervoor te zorgen dat de investeringen niet in verkeerde landen terechtkomen zou er volgens Van Weel een keurmerk voor verzekeraars en pensioenfondsen moeten komen. "We moeten de D van Defensie toevoegen aan het al bestaande ESG-keurmerk."

Wettelijk verankeren 2%-norm

Volgens Van Weel moeten ook landen zelf komende jaren structureel meer investeren in defensie. In 2014 maakten de NAVO een afspraak dat elk land 2 procent zou moeten reserveren voor hun krijgsmacht. Nederland heeft deze zogeheten NAVO-norm lange tijd niet gehaald.

Om in de toekomst te voorkomen dat dit weer gebeurt, willen verschillende politieke partijen de uitgaven aan defensie wettelijk vastleggen. Van Weel hoopt dat deze wettelijke verankering doorzet: "Nederland liep natuurlijk ver achter met de 2%-norm. Dat is de bodem, niet meer het plafond dus landen moeten daar minimaal aan gaan voldoen. Dus ik hoop dat als er een nieuwe regering komt dat we wel in de wet verankeren dat er een 2%-norm komt."

F-16’s leveren

Ondertussen vecht Oekraïne gestaag door en verwacht Rusland volgende week een nieuwe bondgenoot te omarmen: Noord-Korea. Maar, zo stelt Van Weel, "Oekraïne wint elke dag terrein, dat zijn honderden meters, en het is aan ons om Oekraïne te blijven steunen. Dat is ook de reden waarom Nederland heeft besloten F-16’s te leveren."

Mogelijk worden de F-16’s binnenkort geleverd: "Er is gezegd dat het kan zodra de piloten zijn opgeleid en ik heb gehoord dat dat begin volgend jaar zou zijn. Maar als het eerder kan, dan zal dat snel gebeuren", aldus Van Weel.

David van Weel (Assistent Secretaris-Generaal NAVO) over investeringen in de defensie-industrie (6 september 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie