Binnenland
WNL

Oud-defensieminister Ank Bijleveld pleit voor fors hogere NAVO-norm

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-defensieminister Ank Bijleveld pleit voor fors hogere NAVO-norm

Vertrekkend waarnemend burgemeester van Almere en oud-defensieminister Ank Bijleveld (CDA) vindt dat de NAVO-norm moet worden opgeschroefd. Ze stelt dinsdagochtend in in het Sven op 1 dat "vrijheid niet hoog op het verlanglijstje staat terwijl het wel randvoorwaardelijk is voor veel dingen".

Bijleveld concludeerde in haar tijd als minister dat er 17 miljard nodig was om de vaderlandse Defensie weer op peil te krijgen. "Er gaat meer geld naar wat dicht bij de mensen staat, zoals volksgezondheid", constateert Bijleveld. "Defensie is maar een klein hoofdstuk in de Nederlandse begroting."

Hogere NAVO-norm

De oud-minister is duidelijk wat betreft haar toekomstbeeld: "Ik denk dat je naar een hogere NAVO-norm moet. We zullen Nederland nooit zelf kunnen verdedigen, daarom is de NAVO zo belangrijk en moeten we Europees veel beter kijken hoe we samen kunnen werken."

Waarnemend burgemeester Almere

Bijleveld zwaait woensdag af als waarnemend burgemeester in de Polderstad en neemt daarmee na 34 jaar afscheid van het openbaar bestuur. "Je ziet veel versnippering en polarisatie tegenwoordig en dat maakt besturen ontzettend ingewikkeld", blikt ze terug. "En in Nederland hebben we juist altijd inhoudelijk met coalities gewerkt. Soms is het goed om even terug te kijken naar het verleden."

Het is volgens Bijleveld steeds ingewikkelder geworden om het land ordentelijk te besturen.

Ank Bijleveld (afzwaaiend burgemeester van Almere en oud-minister van Defensie) over 34 jaar in het openbaar bestuur (28 februari 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie