Politiek
NOS

Alle stembureaus open, de start van het tellen en het laatste debat: het is verkiezingsdag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alle stembureaus open, de start van het tellen en het laatste debat: het is verkiezingsdag

Na het Slotdebat van gisteravond openen vandaag alle stembureaus voor de laatste dag van de Tweede Kamer-verkiezingen. Verslaggever Matthijs Holtrop staat voor het NOS Radio 1 Journaal in Eindhoven bij een van die stembureaus.

Video niet beschikbaar

"Het gaat vrij vlotjes," vertelt een stemmer aan Holtrop. "Ik heb lang getwijfeld, maar ik heb mijn keuze toch kunnen maken."

Er wordt ook gecontroleerd of er geldige stemmen worden uitgebracht. Zo is in Eindhoven een iPad aanwezig als extra controle. "Die laat bijvoorbeeld zien of een stempas van iemand is die overleden is," zegt een van de medewerkers bij het stembureau.

Maatregelen

Alle ongeveer 9200 stemlokalen zijn sinds 07.30 uur geopend voor de laatste dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Er kan tot 21.00 uur worden gestemd.

Volgens het het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er deze verkiezingen zo'n 13,2 miljoen mensen kiesgerechtigd. Voor alle stembureaus in het land gelden dit jaar speciale maatregelen om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te houden.

Zo worden in het stemlokaal potloden, stemhokjes, tafels, en andere voorwerpen geregeld schoongemaakt. Ook zijn er schermen geplaatst tussen kiezers en leden van de stembureaus.

Slotdebat

Met nog veel zwevende kiezers deden de lijsttrekkers van de grootste partijen gisteravond erg hun best om te laten zien dat zij de beste keuze zijn. Politiek verslaggever Wilco Boom zet de belangrijkste punten op een rij.

Video niet beschikbaar

Op verschillende plekken is het tellen inmiddels al begonnen. Zo ook in De Bilt, waar verslaggever Onno Breukers een kijkje neemt.

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie