Politiek
NOS

Woensdag 24 juni de laatste 'coronapersconferentie' van Rutte: wat kunnen we verwachten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Woensdag 24 juni de laatste 'coronapersconferentie' van Rutte: wat kunnen we verwachten?

Vanavond om 19.00 uur geeft het kabinet weer een persconferentie over de nieuwe versoepelingen en aanvullende coronamaatregelen. Een aantal versoepelingen is al uitgelekt. De persconferentie is live te volgen via de NPO Radio 1-app en site.

Wat kunnen we verwachten van de persconferentie vanavond?

Video niet beschikbaar

Het gaat om de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT), die het kabinet doorgaans overneemt. Volgens bronnen in Den Haag zijn dit de hoofdpunten:

Meer bezoekers bijeenkomsten

Zolang mensen onderling anderhalve meter afstand kunnen houden, geldt vanaf 1 juli geen maximumaantal bezoekers meer voor bijeenkomsten. Voorwaarde is wel dat deelnemers van tevoren wordt gevraagd of ze symptomen van covid-19 vertonen. Voor bijeenkomsten zonder deze gezondheidscheck blijft wel een limiet gelden: binnen maximaal 100 mensen en in de buitenlucht 250. Voor alle bijeenkomsten wordt reserveren verplicht.

Momenteel mogen er maximaal 30 personen naar de bioscoop, kerk of het theater. Het voornemen was om dit aantal volgende week voor binnenbijenkomsten te verhogen tot 100, maar volgens bronnen wil het kabinet meer personen toestaan.

Festivals?

Voor buitenevenementen zou de verwachte versoepeling kunnen betekenen dat er bijvoorbeeld weer kermissen en festivals mogelijk zijn vanaf 1 juli. Voor grote evenementen is het wel afhankelijk van de afweging of een gemeente een vergunning verleent. Organisatoren moeten eerst aantonen dat ze voldoen aan alle eisen omtrent de coronamaatregelen.

De Telegraaf meldt dat er vanaf 1 september onder voorwaarden weer publiek welkom is bij wedstrijden in het betaald voetbal. Volgens de krant adviseert het OMT dit aan het kabinet. Vanzelfsprekend geldt de anderhalvemeterregel, van binnenkomst tot vertrek. Ook zijn spreekkoren niet toegestaan om de kans op verspreiding van het virus zo klein mogelijk te houden.

Onderwijs

Maandag werd al bekend dat middelbare scholen vanaf 1 september weer helemaal open gaan. Verder is bekend dat studenten in het mbo, hbo, en aan de universiteit vanaf 1 september ook weer meer lessen mogen bezoeken. Vanaf dat moment mogen ze ook weer in de spits rijden.

Verder valt er vanavond een definitief besluit over de heropening op 1 juli van sportscholen, kantines, casino's en sauna's. Het is overigens de voorlopig laatste 'coronapersconferentie'.

Wat kunnen we verwachten van de persconferentie vanavond?

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie