Politiek
EO

Amsterdam zegt 'ja' tegen MDMA, maar niet iedereen is blij: 'Zinloze lobby'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdam zegt 'ja' tegen MDMA, maar niet iedereen is blij: 'Zinloze lobby'

De nieuwe coalitie van Amsterdam, bestaande uit PvdA, GroenLinks en D66, starten met een pilot van een gereguleerd aanbod van partydrug MDMA. Maar niet iedereen is blij. "Dit is een slecht plan", zegt CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma in Dit is de Dag: "Amsterdam gaat hier helemaal niet over. We hebben al genoeg problemen in Amsterdam die we kunnen en moeten oplossen, in plaats van tijd en geld uit te geven aan een soort zinloze lobby."

D66-gemeenteraadslid Rob Hofland verdedigt het plan: "We zitten in Amsterdam met een groot probleem. Het gebruik van MDMA vindt op grote schaal plaats en dat gebeurt nu totaal ongecontroleerd." D66 wil dit probleem graag oplossen door legalisatie van de partydrug MDMA. Hierdoor zouden vervuilde pillen niet meer op de markt komen en daardoor het aantal doden door MDMA flink verlagen.

Boomsma zou liever zien dat Amsterdam juist geld zou uitgeven om het drugsgebruik te verminderen en niet het gebruik stimuleren en faciliteren. Een verbod is ook iets wat de gemeente Amsterdam helemaal niet kan regelen, dit ligt bij het rijk. Daarnaast stelt Boomsma: "Ook aan zuivere pillen kunnen mensen overlijden en we moeten ook kijken naar de negatieve langetermijneffecten van deze pillen."

'Pak criminelen aan'

Maar volgens Hofland pakken we met legalisering niet alleen de zuiverheid van de pillen aan, maar ook de criminelen. "We willen de handel afpakken voor het gebruik in Nederland. Het is maar een klein deel, maar toch zeg ik: dat moet je doen. Je moet nooit zo’n groot probleem niet oplossen omdat je zegt: er zullen altijd criminelen zijn. Dan hoef je nooit meer iets te doen tegen criminelen."

Volgens Boomsma moeten we het drugsbeleid ook niet bij het oude houden, maar legaliseren is niet de oplossing. "Je ziet dat het gebruik onder bepaalde groepen bijna is genormaliseerd, dan moet je gaan handhaven op de wet. Het is namelijk verboden en de drug is niet zo onschuldig als wordt geschetst."

Hofland: "Zal het makkelijk zijn om vanaf dit moment het te reguleren? Nee, natuurlijk niet. In Amsterdam is het heel moeilijk om in je eentje te doen. Als Nederland is het heel moeilijk dit in je eentje te doen. Maar als we dat overal ter wereld zeggen, zullen we nooit stappen kunnen maken", aldus Hofland.

Maar zal aanbod dan geen vraag creëren? Gaan mensen niet méér MDMA gebruiken als het legaal is? "Dat weet niemand als je het van tevoren doet", zegt Hofland. Maar daar is Boomsa stelliger over: "Natuurlijk doet het dat, dat is een hele elementaire wet, dat zie je overal."

Is het verstandig om MDMA te legaliseren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie