Politiek
BNNVARA

Oud-minister Henk Kamp: 'Halveer het aantal ministers in het kabinet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Henk Kamp: 'Halveer het aantal ministers in het kabinet'

Tien ministers naast de minister-president is voldoende. Met een compacte groep zou het besturen efficiënter en duidelijker zijn. Dat zegt oud-minister en Rutte-vertrouweling Henk Kamp (VVD) vandaag in De Nieuws BV. De twintig ministers en negen staatssecretarissen in het huidige kabinet is 'veel te veel'.

Het stikstofprobleem, de vluchtelingen uit Oekraïne of de sancties voor Rusland. Bij steeds meer vraagstukken zijn meerdere ministers betrokken, schetst politiek duider Peter Kee. Dat zit een snelle oplossing soms in de weg. Wie is er dan nog verantwoordelijk en wie hakt de knopen door?

Terug naar het kernkabinet, als het aan Kamp ligt. "Ik snap best dat er veel werk gedaan moet worden, maar ik denk dat tien ministers voldoende is", zegt hij vandaag in de Week van Kee.

'Eén minister per ministerie'

Een goed en overzichtelijk bestuur acht Kamp niet werkbaar met twintig ministers in de ministerraad op vrijdag. Met een compacte groep ministers kan je makkelijker besluiten nemen. Andere posten kunnen heel goed door een staatssecretaris worden gedaan.

"Maar het hoeft niet gelijk een ministerspost te zijn, en daarmee onderdeel van de ministerraad. Dat maakt de zaak onnodig gecompliceerd", aldus Kamp. Hij ziet het liefst één minister per ministerie. "Als je daar te veel ministers hebt, wordt het allemaal niet efficiënt en vaak ook minder duidelijk."

Coalitieoverleg

De manier om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, was bij het vorige kabinet het coalitieoverleg. Iedere maandagochtend was er overleg tussen de vier fractievoorzitters uit de Tweede Kamer. "Heel slecht", vindt Kamp dat. "De Tweede Kamer controleert, die functie moet je niet weghalen." Komende week heeft het kabinet weer incidenteel coalitieoverleg gepland om de financiën op orde te krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Henk Kamp heeft gisteren uiteraard ook gekeken naar het debat over de bemoeienis van minister De Jonge met de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. De oud-minister vindt het niet verstandig dat De Jonge zelf tekst en uitleg kwam geven in de Kamer. Het was verstandiger om het onderzoek af te wachten. Bovendien vond Kamp De Jonge niet overtuigend. "Dat hij niet betrokken was maar wel betrokkenheid had, is geen overtuigende redenering. Dat draagt niet bij aan meer vertrouwen in de politiek."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie