Naar homepage
Politiek

Ollongren getipt als eerste vrouwelijke premier: 'Nederland echt toe aan een vrouw'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ollongren getipt als eerste vrouwelijke premier: 'Nederland echt toe aan een vrouw'

Kajsa Ollongren en Khadija Arib staan bovenaan het lijstje van veel mensen als eerste vrouwelijke premier van Nederland. Het EenVandaag Opiniepanel legde dat zojuist aan Ollongren voor. "Leuk om te horen. Ik ben ook erg voor het vrouwelijk leiderschap", zegt Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Te vroeg om iets te zeggen

Nederland is echt aan een vrouwelijke premier toe, denkt vice-premier Ollongren. Maar, "dan moeten ook andere partijen vrouwen meer naar voren schuiven. Dat moet niet alleen bij D66. Ik heb er onlangs ook voor gepleit, maar dan heb ik het niet over mezelf".

Zelf vindt Ollongren het te vroeg om iets over het premierschap te zeggen. "Ik ben nu minister, dus daar ben ik mee bezig." Gijs Rademaker van het Opiniepanel vult aan: "Ook als we de kiezers van D66 vragen wie ze het liefst als lijsttrekker zien bij de partij, komt Ollongren het beste uit het onderzoek." Ollongren vindt het ook te vroeg om zich uit te laten over het lijsttrekkerschap. "Dat is pas in 2021."

'Partijleider worden makkelijker voor man'

In de Tweede Kamer zijn vrouwen momenteel in de minderheid. Ongeveer een derde van de Kamerleden is vrouw. En ook als het gaat om partijleiders zijn er relatief weinig vrouw: van de dertien partijen hebben alleen de SP en de PvdD hebben een vrouwelijke leider.

De meeste mensen (58 procent) denken dan ook dat het voor mannen makkelijker is om partijleider te worden dan voor vrouwen. Tegelijk denkt de meerderheid (70 procent) niet dat mannen betere politiek leiders zijn dan vrouwen. 13 procent denkt wel dat mannen beter in staat zijn om een partij te leiden.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie