Politiek

Defensieminister Bijleveld (CDA) treedt af na crisisberaad partijtop

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Defensieminister Bijleveld (CDA) treedt af na crisisberaad partijtop

Demissionair minister van Defensie Bijleveld (CDA) treedt toch af na de motie van afkeuring tegen haar. Ze is na minister van Buitenlandse Zaken Kaag de tweede bewindspersoon die vertrekt vanwege de moeizame evacuaties uit Afghanistan.

Binnen het CDA ontstond onrust en verbijstering toen Bijleveld gisteren aanbleef. Daarna heeft waarschijnlijk een crisisberaad van de partijtop plaatsgevonden: ministers Grapperhaus en Bijleveld werden vanmorgen niet bij de ministerraad gesignaleerd en partijleider en minister van Financiƫn Hoekstra verliet enige tijd de vergadering.

Tolken in Afghanistan

Gisteren zei Bijleveld, nog voordat er over de moties werd gestemd, dat zij hoe dan ook zou aanblijven. Zij liet in een verklaring weten: "Het kabinet, inclusief mijzelf, heeft gisteren al aangegeven dat er dingen niet goed zijn gegaan. Mijn prioriteit ligt nog steeds bij het in veiligheid brengen van tolken die nog in Afghanistan zijn."

Mede door steun van regeringspartij ChristenUnie kreeg de motie een meerderheid.


Kaag

D66-leider Kaag stapte gisteren na de stemmingen meteen op als minister van Buitenlandse Zaken. Ook zij kreeg een motie van afkeuring van de Kamer voor de chaotische evacuatieoperatie, waar Kaag eerstverantwoordelijk minister voor was. "De minister moet gaan als het beleid wordt afgekeurd", zei ze over haar besluit op te stappen.

Voor Kaag wordt een vervanger gezocht in VVD-kringen. Tot die tijd neemt demissionair minister De Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) de taken waar. Over een vervanger voor Bijleveld is nog niets bekend.

Defensieminister Bijleveld (CDA) treedt af na crisisberaad partijtop

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie