Politiek
NOS

Kaag vertrekt uit kabinet: 'Het is ander leiderschap dan we gewend zijn in Den Haag'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kaag vertrekt uit kabinet: 'Het is ander leiderschap dan we gewend zijn in Den Haag'

Demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken treedt af. De Kamer nam een motie van afkeuring tegen haar aan en spreekt zijn afkeuring uit voor de evacuatieoperatie in Afghanistan. Daaruit trok zij haar conclusies. "Een aangenomen motie van afkeuring wordt gezien als een gele kaart, ze had dus kunnen blijven", zei politiek verslaggever Wilco Boom in het NOS Radio 1 Journaal.

Sigrid Kaag was zelf bij de stemmingen. "Uw Kamer oordeelt dat het kabinet onverantwoord heeft gehandeld. Ik kan niet anders dan de consequenties aanvaarden. De minister moet gaan als het beleid wordt afgekeurd", sprak ze. Zij dient haar ontslag in bij de koning.

Nieuw leiderschap

"Kaag had de lat eerder heel hoog gelegd. In april diende ze een motie van afkeuring in tegen Rutte. Die motie werd toen aangenomen. Rutte bleef vervolgens zitten waarop Kaag zei dat zij in zo'n situatie zou opstappen. Wat dat betreft handelde ze dus heel consequent", aldus Wilco Boom. "Het is ander leiderschap dan we gewend zijn in Den Haag. Meestal gaan bewindslieden door als een motie van afkeuring tegen hen wordt aangenomen."

De motie kreeg 78 stemmen voor en 72 stemmen tegen. Ook de motie van afkeuring tegen demissionair minister van Defensie Bijleveld haalde een meerderheid. De voltallige oppositie en regeringspartij ChristenUnie stemden voor de moties. Regeringspartijen VVD, D66 en CDA stemden tegen. De motie van wantrouwen van de SP haalde geen meerderheid.

'Groot verlies'

Demissionair premier Rutte prijst de kwaliteiten van Kaag als minister en noemt haar vertrek echt heel vreselijk nieuws. "Het is een grote mevrouw, wereldwijd erkend als een groot diplomaat. Het is voor Nederland een groot verlies." Over een opvolger kon hij nog niets zeggen. Ook over de gevolgen voor de formatie liet hij zich niet uit.

Kaag gaat door als fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. In die rol gaat ze door met de gesprekken over een nieuw kabinet. Het besluit viel haar niet makkelijk, legde zij uit. "Buitenlandse Zaken was mijn passie, mijn hart, wie ik ben. Het was een eer om deze rol te mogen vervullen."

Kaag r1jn

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie