Machtsstrijd om woningen op landgoed Endegeest
- Nieuws
- Machtsstrijd om woningen op landgoed Endegeest
De toekomst van landgoed Endegeest in Oegstgeest is onderdeel van een politieke machtsstrijd in de gemeentepolitiek. Wanneer het college na aandringen van de eigenaar van het terrein buiten de raad om over mogelijke woningbouw wil beslissen, is een politieke rel geboren.
Landgoed Endegeest in Oegstgeest is een historisch landgoed aan de gemeentegrens met Leiden. De oudste vermelding van het kasteel is van 1307. De Franse filosoof René Descartes verbleef er van 1641 tot 1643. Het huidige kasteel staat er sinds 1651. Het kasteel en de bijgebouwen zijn meer dan honderd jaar gebruikt door GGZ Rivierduinen, tot het landgoed in 2018 verkocht werd aan projectontwikkelaar Johan Oudendal.
De gemeente Oegstgeest is zelf geen eigenaar van het terrein, maar beslist wel over het bestemmingsplan. Als onderdeel van de nieuwe plannen op het landgoed bouwt de projectontwikkelaar onder meer een langverwachte nieuwe school op het terrein. Wethouder Peter Glasbeek ziet de plannen zitten en sluit een overeenkomst over het landgoed met Oudendal.
De politieke soap over woningen op landgoed Endegeest is de vijfde aflevering van de zomerserie Gemeentelijke Geschillen van ReportersNL, de regionale rubriek van Reporter Radio. Weten wanneer de politieke soap in jouw regio aan bod komt? Bekijk op de pagina van ReportersNL het uitzendschema.
Politieke strijd over woningen
Maar in die overeenkomst is ook opgenomen dat het college van burgemeester en wethouders toestemming kan geven voor woningen op het terrein. Woningen mogen er nu niet gebouwd worden. De gemeenteraad is furieus dat er buiten de raad om een deal is gesloten over de toestemming voor woningen. De raad neemt op 28 mei unaniem een amendement aan dat de raad altijd het laatste woord heeft over wel of geen woningbouw op het Endegeestterrein.
"En toen had Glasbeek een probleem", vertelt journalist Ruud Sep (Leidsch Dagblad) in de reportage. Hij is voor de krant de vaste volger van de gemeentepolitiek in Oegstgeest. De wethouder heeft al een deal met de projectontwikkelaar, en hij voelt er niets voor om de raad de beslissing over woningen te laten nemen.
Dus komt Glasbeek met een voorstel om toch hém te laten beslissen over de woningbouw, want anders kan het hele plan inclusief de nieuwe school de prullenbak in. Sep: "Toen lag er het voorstel van het college om dat amendement maar weer in te slikken. Omdat de ontwikkelaar er geen zin in had."
Coalitiecrisis
Toch steunt Glasbeek aanvankelijk op een kleine meerderheid voor zijn voorstel om door te gaan met het plan, en de wethouder te laten beslissen over woningbouw. Coalitiepartner CDA is tegen, maar oppositiepartij D66 is voor. Ook zijn eigen partij Progressief Oegstgeest steunt hem. Coalitiepartner VVD, de grootste partij in Oegstgeest, twijfelt.
De druk is groot. Glasbeek verdedigt het plan als het best haalbare compromis met de ontwikkelaar. Maar de raadsleden hebben het lastig, er wordt tenslotte gevraagd het eerdere standpunt terug te draaien omdat de ontwikkelaar het er niet mee eens is, analyseert Sep. Bovendien kan de coalitie vallen als het voorstel afgeschoten wordt.
Hoe dat afloopt?
Luister hier naar ReportersNL: Machtsstrijd om woningen op landgoed Endegeest,