Politiek
WNL

LTO-voorman Sjaak van der Tak: 'Maak concept-landbouwakkoord openbaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. LTO-voorman Sjaak van der Tak: 'Maak concept-landbouwakkoord openbaar'

Voorzitter van Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) Sjaak van der Tak heeft geen bezwaar tegen het openbaren van het concept-landbouwakkoord. Daar hebben CDA en D66 om gevraagd. "Het mag zeker naar buiten", aldus de boerenvoorman in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot sprak in Sven op 1 de hoop uit dat het concept landbouwakkoord met de Tweede Kamer wordt gedeeld. Daar vroeg eerder op de ochtend ook CDA-Kamerlid Derk Boswijk om in Goedemorgen Nederland. Volgens Van der Tak staan er in het conceptakkoord "vijftien punten die opgelost moeten worden".

Van der Tak zegt dat het akkoord met name is geklapt vanwege een verschil in inzicht met het kabinet over het geldbedrag dat beschikbaar moet worden gesteld voor de compensatie van de inkomensderving van boeren. "Er is geen perspectief waarmee boeren toekomstgericht kunnen investeren, of mogelijk kunnen innoveren, omschakelen of het bedrijf kunnen overdragen aan een jonge boer."

Voor boeren is er geen "robuust verdienmodel" mogelijk, zegt Van der Tak. Hij heeft de beslissing om weg te lopen van de onderhandelingstafel "niet lichtzinnig genomen", benadrukt de LTO-voorzitter.

'Alternatief landbouwplan voor Prinsjesdag'

D66-Kamerlid De Groot verwacht niet dat de onderhandelingen voor het landbouwakkoord spoedig worden hervat. Hij hoopt voor Prinsjesdag op een alternatief landbouwplan. "Dat vind ik helemaal niet zo raar", zegt de landbouwwoordvoerder van zijn partij.

De Groot noemt de reactie van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) op het klappen van het akkoord "volstrekt onaanvaardbaar". FDF-voorman Mark van den Oever zei dat hij als Adema niet opstapt en het kabinet toch zaken bij boeren gaat afdwingen, het kabinet FDF tegen zal komen "op een manier die ze tot nu toe niet hebben gezien".

'Had akkoord verwacht'

Volgens De Groot hebben landbouwminister Piet Adema en LTO-voorzitter Van der Tak de afgelopen weken hard gewerkt aan een akkoord. "Ik had verwacht dat ze eruit zouden komen." Het Kamerlid heeft bewondering voor het "uithoudingsvermogen en optimisme" van Adema. De Groot ziet geen reden om te twijfelen aan de positie van de minister.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie