Buitenland
VPRO

'Getto's voor migranten en joden': Dit is de radicale jeugdafdeling van de AfD

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Getto's voor migranten en joden': Dit is de radicale jeugdafdeling van de AfD

Met flitsende Tiktok-filmpjes en actieve lokale afdelingen bereikt de jeugdafdeling van de Alternative für Deutschland (AfD) veel jongeren. Maar een Duitse rechter bestempelt de groep nu als rechts-extremistisch. "Tijdens besloten bijeenkomsten spraken leden van de Junge Alternative (JA) over het opzetten van getto’s voor buitenlanders of het neerschieten van vrouwen en kinderen", vertelt Duitslandkenner Wiebke Pitlik in Bureau Buitenland. Wat is dit voor club? En hoeveel invloed hebben ze?

Wat trekt jong Duitsland naar rechts?

Ze zijn duidelijk in hun doel: 'het beschermen van het etnisch Duitse volk tegen schadelijke invloeden' is een van de centrale punten van de JA. "Het is een behoorlijk radicale groep", vertelt Wiebke Pittlik van het Duitsland Instituut. "Journalisten van het Duitse RTL gingen undercover bij een bijeenkomst van de Junge Alternative en zagen hoe leden openlijk vergaderden over het opzetten van getto’s voor joden of mensen met een migratieachtergrond en zelfs over het neerschieten van vrouwen en kinderen."

"Er komen vaker schokkende berichten naar buiten over uitspraken van leden van de Junge Alternative", vertelt Pittlik, "maar telkens beweert de vereniging dat het grapjes zijn of zelfs dat het informanten zijn die de Junge Alternative in een kwaad daglicht willen stellen."

Invloed op AfD

"Het is een vrij kleine vereniging, met ongeveer 2000 leden", stelt Pittlik. "Maar dat betekent niet dat ze geen invloed hebben. Op sociale media bereiken ze heel veel jongeren. Met memes en filmpjes bereiken ze heel veel mensen, veel meer dan andere partijen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar ook de invloed op de moederpartij AfD wordt steeds groter. "De banden zijn steeds hechter geworden met de Junge Alternative, vooral omdat de AfD zelf ook steeds radicaler wordt en zich minder distantieert van het extreme gedachtegoed van de JA. Maar er zijn ook JA-leden die namens AfD in de Bondsdag zitten, of in het bestuur van de partij."

Juist onder de jonge Duitse kiezers is de AfD populair, "het taboe op extreemrechts lijkt steeds meer te verdwijnen onder jongeren. En bij de komende Europese verkiezingen mogen jongeren in Duitsland vanaf 16 jaar al naar de stembus, dat kan AfD verder in de kaart spelen."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie