Politiek
BNNVARA

PvdA stemt tegen begroting als koopkrachtimpuls uitblijft

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA stemt tegen begroting als koopkrachtimpuls uitblijft

Als het kabinet niet met extra koopkrachtplannen komt voor 2022, zal oppositiepartij PvdA tegen de begroting stemmen. Dat zegt PvdA-leider Attje Kuiken in De Nieuws BV. Premier Rutte liet afgelopen vrijdag weten dat extra koopkrachtplannen in dit jaar niet uitvoerbaar zijn. Kuiken neemt daar geen genoegen mee.

Het kabinet gaf bij elkaar al 6,5 miljard euro uit aan koopkrachtmaatregelen. Die zijn nodig om huishoudens te compenseren vanwege de hoge inflatie, onder meer via een energietoeslag. Toch komen mogelijk 1,2 miljoen huishoudens terecht in betalingsproblemen, waarschuwde het CPB vorige maand. Volgens koopkrachtinstituut NIBUD heeft 38% van de huishoudens moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

Niet uitvoerbaar

Oppositiepartijen, zoals PvdA en GroenLinks, wilden daarom dat het kabinet nog dit jaar extra geld uitgeeft om de koopkracht te repareren. Zij wilden kijken of het mogelijk was om via de zorgtoeslag 500 euro extra te geven aan mensen met een krappe beurs. Afgelopen vrijdag maakte het kabinet bekend dat zij dat niet goed uitvoerbaar vinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tegenstem

Vanavond debatteert de Tweede Kamer verder met het kabinet over de plannen. Wat het kabinet betreft wordt er gekeken naar volgend jaar. Dat is voor de PvdA in elk geval geen optie. Kuiken: "Als het kabinet zegt, dat gaan we niet doen, dan zullen we tegenstemmen bij de begroting." Steun van oppositiepartijen is belangrijk voor het kabinet, omdat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie