Politiek
WNL

Generaal b.d Ton van Loon: 'Ook in de lucht meer samenwerking met de Duitsers'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Generaal b.d Ton van Loon: 'Ook in de lucht meer samenwerking met de Duitsers'

Luitenant-generaal buiten dienst Ton van Loon is positief over de intensivering van de Duits-Nederlandse samenwerking van defensie. "Dit is een belangrijk moment en signaal dat we afgeven. We kiezen echt bewust om nu volledig te gaan samenwerking met de Duitsers", zei de voormalig topmilitair in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Van Loon kent de Duitse krijgsmacht als geen ander. Hij was commandant van het Eerste Duits-Nederlandse legerkorps in Münster, geeft tegenwoordig les aan verschillende universiteiten, aan de Duitse Krijgsschool en werkt voor de Duitse strategische denktank GIDS. "Ook zij kunnen veel leren van ons, Nederlanders."

De generaal buiten dienst is dan ook te spreken over het feit dat de 13e Lichte Brigade van de landmacht voortaan onder Duits commando valt. De samenwerking mag wat hem betreft nog verder worden uitgebreid. "Nu is het nog zo dat we niet met Duitse munitie mogen gaan schieten. Wat mij betreft gaan we dat uiteindelijk allemaal wel zo veel mogelijk doen. Hetzelfde spul. Volkomen uitwisselbaar", aldus Van Loon.

Ook in de lucht

Daarbij moeten we dus volgens de voormalig commandant in Afghanistan en Kosovo ook naar de lucht kijken. "Het is opvallend dat Duitsland nu F-35’s gaat kopen. Die hadden ze nog niet, wij wel. Je zou ook kunnen overwegen: we gaan die inkoop samen doen. Dan laten we Nederland de hele logistiek onder handen nemen, maar gaat er een Duitse piloot op vliegen. En andersom doe je het met de Eurofighters, waar zij veel meer ervaring mee hebben. Zo wissel je optimaal je kennis en kunde uit, en daar winnen we beiden mee."

Ton van Loon (luitenant-generaal b.d.) over de militaire samenwerking met de Duitsers (31 maart 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie