Politiek
WNL

Emile Roemer, gouverneur van Limburg over de schandalen in de provincie: 'Het probleem zit in transparantie'

foto: ANPfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Emile Roemer, gouverneur van Limburg over de schandalen in de provincie: 'Het probleem zit in transparantie'

Emile Roemer, oud-partijleider van de SP, is sinds een aantal maanden gouverneur van de provincie Limburg. Die provincie wordt getekend door verschillende bestuursschandalen waaronder het subsidieschandaal waar CDA'er Herman Vrehen een hoofdrol in speelde. Het vertrouwen in de politiek onder de bevolking is daardoor tot het vriespunt gedaald. Die onrust heeft Roemer niet tegengehouden om toch te solliciteren voor de plek van gouverneur.

"Ik heb nooit gedacht: waar begin ik aan", zegt Roemer in WNL In de Kantine. "Ik houd van een uitdaging en dit is een baan die heel goed bij me past." Over de schandalen en de achterkamertjespolitiek die de Limburgse bestuurscultuur lange tijd hebben gedomineerd zegt Roemer: "Het probleem zit in transparantie en de manier waarop je dat in je organisatie hebt ingericht."

"Als de procedures binnen je organisatie zo goed geregeld zijn, dan kan er niks in achterkamertjes worden afgesproken zonder dat de hele wereld dat niet ziet." Roemer geeft aan dat er dan ook hard aan die procedures wordt gewerkt. "Ik zit er zelf bovenop om belangenverstrengeling te voorkomen, maar ook om de schijn van belangenverstrengeling uit te bannen."

De wijk in

Om vertrouwen terug te winnen, wil Roemer stimuleren om meer 'de wijk in te gaan'. "Je moet met mensen praten en weten waar hun behoeftes liggen dan kun je heel langzaamaan het vertrouwen terugwinnen. Je moet niet alleen maar met je neus in dossiers zitten." Ook wil Roemer met zijn ervaring in Den Haag, graag de brug slaan tussen de landelijke politiek en de provincie. "Regio's zoals Limburg hebben vaak moeite om wat er speelt voor het voetlicht te krijgen in Den Haag." Regio's voelen zich daardoor vaak achtergesteld ten opzichte van de Randstad. Roemer wil daar verandering in brengen.

Emile Roemer, gouverneur van Limburg over de schandalen in de provincie: ‘Het probleem zit in transparantie’

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie