Politiek
WNL

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt 'zeer oneens' met stikstofbeleid: 'Een rommelige manier van politiek bedrijven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt 'zeer oneens' met stikstofbeleid: 'Een rommelige manier van politiek bedrijven'

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt is het niet eens met het stikstofbeleid van het kabinet. Hij heeft ook een motie van afkeuring ingediend. "Ik ben het er niet een klein beetje mee oneens, ik ben het er zeer mee oneens", zegt hij bij de zomereditie van WNL In de Kantine.

Omtzigt ziet ook een "rommelige manier van politiek bedrijven", zegt hij. "Want iedereen doet nu alsof er een nieuwe wet is, maar er is helemaal geen nieuwe wet." Met andere woorden moeten provincies iets uitvoeren wat nog niet in de wet staat. In de huidige wet van stikstof staan nog altijd dezelfde streefcijfers van 2035.

Bemiddelaar

"We worden er door de rechter constant op gewezen dat wij aan de limiet zitten, dus komen al die bouwplannen stil te liggen", gaat Omtzigt verder. "Dan is het domste wat je kunt doen de normen in de wet nu vast aanscherpen." Want dan "weet je zeker dat je in de problemen komt".

Daar is de regering nog niet mee bezig, maar dat plan is er wel volgens Omtzigt. "En nu willen zij een bemiddelaar die niet mag praten of hij het over de huidige wet heeft of over de toekomstige wet die nog niet aangenomen is", uit het Kamerlid zijn kritiek. "Hoe rommelig wil je het hebben?"

Vergroening

Het stikstofprobleem ligt overigens al langer op tafel, maar vooralsnog wordt er alleen naar de boeren en de landbouwsector gekeken. Over andere sectoren die mee moeten werken aan het terugdringen van de stikstofuitstoot is nog weinig bekend. Daarover heeft het kabinet gezegd: 'Dat komt nog.'

Daarin voorziet Omtzigt dat het kabinet dezelfde fout maakt als het deed bij energievoorziening. "We hebben toen alleen gefocust op de vergroening. Hetzelfde dreigen wij nu te doen bij stikstof. We zitten excessief te kijken naar landbouw, terwijl wij naar alle sectoren tegelijkertijd moeten kijken."

Perspectief boeren

Omtzigt geeft toe dat de landbouwsector voor het grootste deel verantwoordelijk is voor de stikstofuitstoot, maar "je moet de boeren wel perspectief geven". Iets waar de minister van Landbouw Henk Staghouwer over heeft gezegd dat hij dat in september gaat doen. "Dat kan niet", vindt Omtzigt.

Omtzigt koppelt dit probleem ook aan de voedselzekerheid, "want we komen nu in een periode van wereldwijde voedselschaarste door wat er in Oekraïne gebeurt". Als men die problemen los van elkaar blijft zien, "dan komen wij de komende jaren van een hele koude kermis thuis", zegt Omtzigt. "En ik ben bang dat het kabinet dat aan het doen is."

Andere sectoren

We hebben een opeenstapeling van crises die niet opgelost worden, aldus Omtzigt. Hij somt op: "De woningmarkt is al vijf jaar een probleem en wordt ieder jaar erger; de arbeidsmarkt wordt eigenlijk niet goed opgelost; migratie, idem dito."

Daarnaast komt de bestaanszekerheid van veel mensen in het geding door de oplopende voedsel- en energieprijzen, dat is het enige waar de regering überhaupt geen geld aan wil besteden. "Dat is echt heel bijzonder", zegt Omtzigt sarcastisch.

"1,2 miljoen mensen zakken in Nederland door het ijs." Volgens Omtzigt vervult de regering haar kerntaak niet: "Zorgen voor je eigen bevolking." Kortom, er is heel veel reden om ongerust te zijn, zegt hij. "Daarnaast zien we een langzame politiek, die constant bijzondere maatregelen neemt."

Ster advertentie
Ster advertentie