Binnenland
VPRO

Rijksbouwmeester: 'Het verdienmodel van de boeren is onhoudbaar'

foto: Francesco Veenstra
  1. Nieuwschevron right
  2. Rijksbouwmeester: 'Het verdienmodel van de boeren is onhoudbaar'

Het is tijd om op een andere manier met onze landbouwgrond om te gaan, stelt Rijksbouwmeester Francesco Veenstra in Nooit Meer Slapen. Dat is beter voor de boeren, en beter voor de rest van de samenleving. In het uur durende gesprek met Pieter van der Wielen pleit Veenstra voor betere maatschappelijke keuzes ten aanzien van de producten die wij als samenleving verhandelen en consumeren. Daarmee zouden oplossingen voor zowel de stikstofcrisis als de wooncrisis eindelijk dichterbij komen.

Francesco Veenstra (Rijksbouwmeester) - Nooit meer slapen

Quote

We hebben de agrarische sector nodig.

Francesco Veenstra

Boerenprotesten

Een hele lange tijd geleden stond de functie van Rijksbouwmeester nog bekend als de Architect des Konings die zich met name bezig met het ontwerpen en onderhouden van de Rijksgebouwen. Tegenwoordig is de Rijksbouwmeester ook een vooraanstaand adviseur als het gaat om de ruimtelijke inrichting van het land – een belangrijke functie in een tijd waarin aan crises op dit gebied geen tekort is.

"Als wij op een andere manier met onze landbouwgrond omgaan, als we veel excessiever gaan produceren, dan hebben we nog evenveel grond nodig," stelt Veenstra verwijzend naar de huidige boerenprotesten en de onderliggende stikstofcrisis.

Het beeld dat boeren nu verjaagd worden om ervoor in de plaats nieuwbouwwijken neer te zetten, klopt wat hem betreft dan ook niet. "Dat is niet de inzet, en dat zal ook niet de toekomst zijn. Daar geloof ik niet in. Zowel vanuit onze cultuur en als vanuit onze economie hebben wij de agrarische sector nodig. Maar we hebben het ook nodig dat de agrarische sector op een andere manier hun werk gaan doen."

Een nieuw verdienmodel

Volgens Veenstra is het tijd om veel vanzelfsprekendheden goed onder de loep te nemen. Voor heel veel producten is de prijs die wij ervoor betalen namelijk niet eerlijk. Dat is zo in de voedselsector met boeren die voor veel van hun producten veel te weinig geld ontvangen, maar ook in de bouwsector.

Veenstra: "De milieubelasting van beton wordt niet ingeprijsd in het product. Het gevolg is dat wij nog steeds niet geneigd zijn om meer met hout te gaan bouwen. We bouwen heel veel eengezinswoningen en die kunnen heel goed volledig in hout worden gerealiseerd. Hout is een natuurlijk product, het slaat nota bene CO2 op, en het is een product dat steeds aangroeit."

"De prijs van hout is niet een eerlijke ten op zichten van beton, en dat geldt ook dus voor voedsel, voor een kledingstuk en het bezorgen van een pakketje." Volgens Veenstra is het tijd dat we de eerlijke prijs gaan betalen voor de producten die we verhandelen en consumeren. Omdat de verdienmodellen van veel van onze sectoren niet deugen, blijven wij als samenleving steeds de foute keuzes maken. Wat Veenstra betreft is meer langetermijnvisie nodig.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie