Politiek
BNNVARA

Waarom hebben de boeren nog steeds geen perspectief?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom hebben de boeren nog steeds geen perspectief?

Na een week vol boerenprotesten en bedreigingen aan politici, staan de stikstofdoelen nog steeds fier overeind. Toch mist het langverwachte perspectief voor boeren, terwijl het kabinet dat al voor juni had beloofd. In De Nieuws BV vertelt Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66), een van de belangrijkste architecten achter het stikstofbeleid van Rutte IV, dat hij het moeilijk te begrijpen vindt waarom de minister van Landbouw nog geen perspectief kan bieden.

Al geruime tijd is er onduidelijkheid over het perspectief voor boeren als de stikstofdoelen doorgezet worden. Zo beloofde Minister van Landbouw, Staghouwer, al in april dat hij in juni met een beter beeld voor de boeren zou komen. Het is ondertussen juli en nog steeds ontbreekt er een plan. Daarentegen kwam Minister voor Natuur en Stikstof, Van der Wal, met het beruchte stikstofkaartje. Maar waar blijft Staghouwer? In een debat wat daarover ging zei hij dat hij niet eerder dan november duidelijkheid kan geven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Moeilijk te begrijpen'

De Groot, die een grote rol speelde bij de onderhandelingen over het stikstofbeleid, vindt het 'moeilijk te begrijpen' waarom Staghouwer nog niet met een perspectief is gekomen. Volgens De Groot heeft Staghouwer 'het mooiste gedeelte van het coalitieakkoord'. "Met het akkoord in de hand kun je tegen de boeren die blijven vertellen hoe het er voor hun uit gaat zien en welke stappen er gezet gaan worden naar kringlooplandbouw." Tegelijkertijd legt De Groot uit dat er met dit gedeelte van het coalitieakkoord gezorgd kan worden dat er ook wat aan de strijkstok blijft hangen voor de boeren zelf.

Er ligt op dit moment 25 miljard euro klaar om de doelen te halen, en hoewel De Groot toegeeft dat het geen makkelijke taak is, is het geduld langzamerhand op. De Groot geeft aan dat hij al 20 jaar ministers hoort zeggen dat 'het zo echt niet langer door kan gaan', maar destijds ontbrak het aan een mandaat. "Het is nu of nooit, dit coalitieakkoord geeft een mooi mandaat", aldus het Tweede Kamerlid.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie