Politiek
KRO-NCRV

‘Poetin rommelt wat in de marge, maar hij valt Oekraïne niet binnen’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Poetin rommelt wat in de marge, maar hij valt Oekraïne niet binnen’

"Wij hebben tien jaar lang zitten slapen. Wij dachten: afschrikking in deze wereld is niet meer nodig. Daar heeft Poetin gebruik van gemaakt." Dat zegt oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif bij Spraakmakers.

Het is al maanden het meest belangrijke wereldnieuws; de oorlog in Oekraïne. De kans dat dit in 2023 niet anders zal zijn is groot. Zo meldde President Poetin onlangs alles op alles te zetten om zijn militaire doelen te behalen. Het westen zal op zijn beurt met boycots en wapenleveringen niets uit de weg gaan om dat te voorkomen.

"Poetin is wel een vervelende man, maar hij gaat Oekraïne niet binnenvallen. Hij is een beetje aan het rommelen in de marge in Kazachstan en in Syrië." Dit is de houding die het Westen volgens De Kruif jarenlang had, ten aanzien van Rusland. "Terwijl er veel berichten waren dat hij Oekraïne wél zou binnenvallen."

De Kruif is ervan overtuigd dat Poetin anders had gehandeld als we hem tijdig en krachtig hadden gewaarschuwd. Als wij hadden gesteld: "We accepteren niet dat je Oekraïne onder controle wil krijgen en de consequenties zullen heel groot zijn, dan Poetin dan nog wel een aantal keren nagedacht."

'Onderschatting van Poetin'

De Kruif illustreert 'onze onderschatting van Poetin' met het feit dat Nederland na de Russische inval van de Krim, nog eens 400 miljoen bezuinigde op defensie. Over de sancties die het Westen aan Rusland oplegde na de inval stelt de oud luitenant-generaal: "Daar had Poetin zich al op voorbereid. Hij dacht dat het protest van het Westen wel mee zou vallen."

Volgens De Kruif veronderstelde Poetin: "Het Westen is zwak, het Westen heeft geen veiligheidsvisie en Europa is al tien jaar aan het ontwapenen. Als ik Oekraïne wil veroveren is dit mijn kans, en moet ik het nu gaan doen. Maar binnen een week ging Duitsland 100 miljard extra uitgeven aan militaire middelen én Zweden en Finland komen bij de NAVO. Dat zijn hele slechte nachten geweest voor Poetin."

'Opvallende Europese eensgezindheid'

In tegenstelling tot zijn eerdere betoog vindt De Kruif de Europese eensgezindheid in de steun aan Oekraïne ‘heel opvallend’. "En dat terwijl de Franse president Macron twee jaar geleden nog riep dat de NAVO hersendood was."

De Kruif denkt dat Poetin mikt op de tekorten die ontstaan in de toeleveringsketens van de westerse defensie-industrie, nu er veel westerse wapens naar Oekraïne gaan, zoals tekorten aan grondstoffen en personeel.

Niet alleen hebben we volgens De Kruif politiek hebben zitten slapen. "We hebben ook nooit nagedacht over 'wat doen we als er zo’n oorlog komt?' Vroeger hadden we voor jaren simpele wapens op de plank liggen: granaten en kanonnen. Nu is het dure high tech, waar je heel weinig voorraden van hebt. We hebben er nooit over nagedacht want 'we kregen toch geen oorlog meer'."

'Wij gaan pas wat doen nu we een incident hebben'

Volgens de Kruif, rapporteerde twee jaar geleden de toenmalige Defensieminister Bijleveld al, dat Defensie niet langer kon voldoen aan haar grondwettelijke taken, omdat er zoveel was wegbezuinigd. "In elk land zou iedereen opspringen en vragen: wat is hier in godsnaam aan de hand en wat kunnen we doen om dat te herstellen? Wij gaan nu pas wat doen nu we een incident hebben in Oekraïne."

Ondanks dat het budget van defensie fors is verhoogd staan er momenteel ook 8000 vacatures open bij de krijgsmacht. De Kruif ziet dat niet als een probleem. "Die vacatures heb je zo ingevuld. We hebben 460 duizend kinderen in de jeugdzorg, de vaak niet deelnemen aan het arbeidsproces Als je daar twee procent van binnenhaalt bij Defensie ben je klaar."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie