Politiek
BNNVARA

Henri Kruithof, oud-spindoctor VVD: 'Yesilgöz niet meer geloofwaardig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Henri Kruithof, oud-spindoctor VVD: 'Yesilgöz niet meer geloofwaardig'

Het is kerstreces en dus blikt politiek duider Peter Kee in de Week van Kee terug op grote politieke gebeurtenissen van de afgelopen weken. Dit doet hij samen met oud VVD-spindoctor Henri Kruithof. Is het nou zo'n zootje bij de VVD? "Er zijn een aantal grote fouten gemaakt in zowel de campagne, als nu tijdens de formatie", zegt Kruithof in De Nieuws BV.

De allergrootste fout volgens Kruithof is dat Dilan Yeşilgöz tijdens de campagne 'de ban op de PVV' heeft opgeheven. "Dat is de allergrootste strategische blunder die er begaan is." Rutte zei altijd stellig niet meer te willen regeren met de PVV. "Kiezers die toch op de PVV wilden stemmen, gingen zich daardoor wel achter de oren krabben, van 'willen wij dat dan wel doen?'", zegt hij. Doordat Yeşilgöz dat standpunt heeft verlaten, werd het stemmen op de PVV toegankelijker, denkt Kruithof. "De kiezers renden massaal naar de PVV omdat die daardoor aan de macht kon komen."

'Yesilgöz krijgt te weinig tegengeluid'

De tweede blunder is volgens Kruithof de VVD-motie waarin gevraagd werd ’pas op de plaats te maken’ met de omstreden dwangwet, waarin is bepaald dat gemeenten verplicht asielzoekers moeten opvangen als Den Haag dat wil. "Ik vond dat een schandalige motie, omdat de Tweede Kamer zich met de Eerste Kamer ging bemoeien", zegt hij. Kruithof is bang dat Yesilgöz niet genoeg kritische mensen om zich heen heeft staan. "Als je alleen maar gelijkgestemden bij elkaar zet in een hok, kom je er heel snel uit. Maar de vraag is of dat met het goede is."

Kee voegt daaraan toe: "Bij Rutte was het tegengeluid ook al weggevallen. En nu lijkt dat ook inderdaad: een klein clubje die bepaald, en de discussie of onrust zit bij oud-prominenten." Kruithof beaamt dat, hij denkt ook dat het wat meer de oudere generatie van de VVD is die de onrust voelen, en noemt namen als Ed Nijpels en van Frans Weisglas.

'Als het te moeilijk wordt voor de PVV, lopen ze weg'

Laat dit nou net de generatie VVD'ers zijn die ooit hebben meegemaakt dat de VVD in een gedoogconstructie zat met de PVV. "Dat zijn de mensen die weten hoe het is om te regeren met de PVV, namelijk: als het te moeilijk wordt, lopen ze weg", zegt Kruithof. De oud VVD-spindoctor durft zich zelfs aan een voorspelling te wagen, mocht dit kabinet tot stand komen: "Mocht dat gebeuren, voorspel ik je dat ook dat kabinet niet een lang leven beschoren zal zijn."

Maar zo ver zal het niet komen, denkt Kruithof. "Inhoudelijk zijn de verschillen te groot, en met name op het sociaaleconomische gebied. Ik denk dat ze er niet echt uit zullen komen omdat er moet bezuinigd worden." Juist daar ontstaan de grote verschillen denkt de oud spindoctor. "Daar is destijds het eerste kabinet-Rutte op gevallen. Ik verwacht dat dat een heel moeilijk punt wordt."

Is Yesilgöz nog wel geloofwaardig?

De twee door Kruithof genoemde blunders ontstonden allen onder de leiding van Yesilgöz. Is zij dan nog wel een geloofwaardige partijleider? "Ik ben bang dat ik haar niet meer het voordeel van de twijfel kan geven", zegt Kruithof. Een moeilijke start kan elke politiek leider hebben, vindt Kruithof. Rutte had dat zelf ook bij de VVD. "Maar ik vind op dit moment wel dat Yesilgöz te grote blunders maakt." Kruithof is volgens hemzelf niet de enige oud-prominent bij wie dit sentiment leeft.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie