Tweede Kamerverkiezingen 2023
WNL

Ed Nijpels: niet samenwerken met PVV, kabinet met Jetten en Timmermans onderzoeken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ed Nijpels: niet samenwerken met PVV, kabinet met Jetten en Timmermans onderzoeken

Oud-partijleider van de VVD Ed Nijpels vindt dat de VVD niet moet samenwerken met de PVV. Wel moet de partij de mogelijkheid voor een kabinet met linkse(-midden) partijen onderzoeken. "Ik vind dat je niks mag uitsluiten, behalve een coalitie met de PVV", zegt Nijpels in Sven op 1.

Luister deze uitzending terug als podcast. - Sven op 1

VVD-prominenten Halbe Zijlstra en Hans Hoogervorst riepen zondag in De Telegraaf VVD-leider Dilan Yeşilgöz op een kabinet met de PVV niet alleen te gedogen, maar om deel te nemen. "Niet omdat we de PVV zo’n leuke partij vinden, maar omdat het land dat nodig heeft."

Partijcoryfee Nijpels is het daar "absoluut niet" mee eens. Hij is tegen een samenwerking met de PVV, ook in een gedoogconstructie. "Los van wat Geert Wilders de afgelopen jaren heeft geroepen, het verkiezingsprogramma van de PVV staat haaks op het verkiezingsprogramma van de VVD. Dan kun je maar beter eerlijk zijn en zeggen: er valt nooit een goed compromis te sluiten. En Yeşilgöz houdt niet van waterige compromissen."

'Zoveel onzin in PVV-programma'

Volgens Nijpels bestaat het PVV-programma uit voorstellen waar de liberalen "het voor tachtig en soms voor honderd procent" niet mee eens kunnen zijn. "Het verkiezingsprogramma van de PVV telt 45 pagina's. Er is geen goed brood van te bakken. Er staat zoveel in wat onredelijk is, zoveel onzin. Soms ook vreselijke voorstellen, die in strijd zijn met wat wij allemaal normaal vinden", zegt de partijprominent. "Je kan ook niet verwachten dat Wilders opeens bekeerd is tot de beginselen van de liberale rechtsstaat."

Nijpels maakt zich niet alleen zorgen over verschillen in inzicht over asielopvang en de rechtsstaat tussen VVD en PVV. Volgens hem zijn er ook grote verschillen op sociaaleconomisch beleid. "Er wordt altijd gezegd: de PVV staat sociaaleconomisch voor links beleid. Maar de PVV staat voor sociaaleconomisch warrig beleid, waar miljarden mee gemoeid zijn. Dat staat ver af van de standpunten van de VVD."

"Er staan een heleboel dingen in het PVV-programma waar niet of nauwelijks een compromis over te bereiken is", benadrukt hij.

Kabinet met links

VVD-leider Yeşilgöz zei vrijdag dat de liberalen niet in nieuw kabinet willen, maar hooguit gedoogpartner willen worden. Nijpels vindt dat de VVD een kabinet met linkse partijen en partijen links van het midden moet onderzoeken. "Ik heb Yeşilgöz niet horen zeggen dat ze niet wil regeren met andere partijen dan de PVV. De vraag is niet aan haar gesteld."

Wel zei Yeşilgöz dat ze premier Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) niet zit zitten. "Je kunt GL-PvdA niet op dezelfde voet zetten als de PVV", vindt Nijpels. "Er zijn grote verschillen. Met name op sociaaleconomisch gebied. Dat geldt ook voor D66. Ik was geen voorstander van praten met de PVV, maar ik vind dat je nooit mag uitsluiten om te praten met een partij zoals D66.

"Ik vind dat je niks mag uitsluiten, behalve een coalitie met de PVV. Dat is mijn standpunt", beklemtoont Nijpels. "Je moet altijd bereid zijn om te praten om Omtzigt, met Jetten en Timmermans. Ik weiger om mee te gaan met het beeld dat die partijen te vergelijken zijn met de PVV. Dat is echt onzin."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie