Binnenland
NOSNTR

PVV, VVD, NSC en BBB willen door en gaan praten over drie grote struikelblokken

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PVV, VVD, NSC en BBB willen door en gaan praten over drie grote struikelblokken

De verkenning naar een nieuw kabinet komt volgende week in een nieuwe fase. De PVV, VVD, NSC en BBB gaan dan inhoudelijke gesprekken voeren melden ingewijden, maar voor het zover is moeten er eerst drie hobbels genomen worden. Pas daarna heeft het zin om met de echte onderhandelingen beginnen. De politieke redactie van de NOS heeft inzicht gekregen in hoe die gesprekken gaan lopen.

PVV, VVD, NSC en BBB willen door en gaan praten over drie grote struikelblokken

"Er moet eerst gesproken worden over drie inhoudelijke hobbels, drie fases eigenlijk", zegt politiek verslaggever Ewoud Kieviet in Nieuws en Co. "Eerst over de rechtsstatelijkheid, waarin onder meer de bezwaren van NSC-voorman Pieter Omtzigt tegen het programma van de PVV aan bod komen. Als tweede gaat het over de thema’s die de partijen belangrijk vinden en als derde de vorm van zo’n kabinet. Wordt dat een zakenkabinet met grote afstand tot de Tweede Kamer, zoals Pieter Omtzigt wil of wordt het een gedoogkabinet zoals de VVD, of wordt het een traditioneel kabinet?"

Onderhandelingen

Er wordt dus eerst gesproken over deze drie fases voordat de partijen überhaupt gaan onderhandelen. "Het is een andere vorm dan gebruikelijk is, daar je ze ook de huivering van partijen als het NSC en de VVD om met Wilders te gaan samenwerken", zegt Kieviet. "Daarom wordt met die bezwaren begonnen en kan er na elke fase een go/no-go-moment zijn. Het kan daarom ook wel echt flink wat tijd gaan kosten voordat de eerste twee fases zijn afgerond. Dan zit je wel in februari, voordat je gaat onderhandelen over een kabinet."

Wil om te praten

Volgens Kieviet laat deze manier van handelen zien dat er wel een wil is van de partijen om te praten met elkaar. "Daarmee zijn de bezwaren nog niet weggenomen. Er moeten garanties komen dat Wilders niet gaat tornen aan de rechtsstaat en zo zijn er ook inhoudelijke obstakels als de stikstofaanpak of de steun aan Oekraïne. Dat zijn voorwaarden om überhaupt te gaan onderhandelen. Pas als ze daar allemaal uit zijn, wordt pas besloten wie de premier wordt."

PVV, VVD, NSC en BBB willen door en gaan praten over drie grote struikelblokken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie