Politiek
WNL

'Ondenkbaar dat GroenLinks zonder PvdA het kabinet ingaat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ondenkbaar dat GroenLinks zonder PvdA het kabinet ingaat'

Het is ondenkbaar dat GroenLinks zonder de PvdA een kabinet ingaat. Dat zegt de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink in WNL Haagse Lobby.

De sociaaldemocraten stappen niet in een nieuw kabinet zonder GroenLinks, zo gaf oud PvdA-voorzitter Hans Spekman afgelopen zondag nog aan in WNL op Zondag. Die roep om linkse verbondenheid werd tot nu toe niet niet zo direct beantwoord door GroenLinks-leider Jesse Klaver.

'Ouwehoeren'

Groot Wassink windt geen doekjes om zijn wens tot regeringsdeelname van zijn partij. "Politiek draait uiteindelijk om machtsvorming." Hij wijst naar de bestuurscultuur, deze formatie is een breed uitgemeten onderwerp van discussie. "We moeten niet zoveel over die bestuurscultuur ouwehoeren, maar haar veranderen. Dat lukt beter als je in een kabinet stapt, dan dat je eruit blijft."

Daarvoor moet de inhoud leidend zijn. Tijdens de onderhandelingen moet er genoeg resultaat binnengehaald moet worden om in een kabinet te stappen: Ongelijkheid terugbrengen, klimaatverandering aanpakken. "Lukt dat niet, dan moet je er sowieso niet aan beginnen."

En in een kabinet met VVD, CDA en D66 die agenda waarmaken is volgens de Amsterdamse wethouder nagenoeg onmogelijk zonder de sociaaldemocraten. "Ik vind het ondenkbaar."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie