Politiek
NOSNTR

Kan Merkel de EU bij elkaar houden tijdens de coronacrisis?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan Merkel de EU bij elkaar houden tijdens de coronacrisis?

Angela Merkel kondigde het eerder al aan: dit zal haar laatste periode zijn voordat ze het kanselierschap neerlegt. Maar voor de Duitse verkiezingen zo ver zijn, heeft ze nog een grote klus op het programma staan. Vanaf morgen is Duitsland namelijk een half jaar voorzitter van de Europese Unie. Midden in de coronacrisis is het aan haar om de landen bij elkaar te houden.

"Het is in ieder geval duidelijk wat ze wil bereiken: eenheid en solidariteit," zegt NOS-correspondent Wouter Zwart in Nieuws en Co. Dat gaat niet makkelijk worden. De EU is onder andere verdeeld over de vraag hoe financiële hulp in de coronacrisis eruit moet zien.

Duitsland is daarbij van mening veranderd. Het land pleit inmiddels voor een gift aan landen die het zwaar hebben in plaats van een lening. "Ze wijzen erop dat niemand iets aan deze pandemie kan doen. Daardoor is het wezenlijk anders dan bijvoorbeeld de financiële crisis in 2008."

Overtuigingskracht

Maar voordat landen als Nederland overtuigd zijn, moet er nog wel het een en ander gebeuren. "Een beetje begrip voor de ‘vrekkige vier’ is er wel, maar de deskundigen die wij spreken vinden het ook kortzichtig en teveel gericht op nationale politiek. Terwijl de Europese economieën met elkaar verweven zijn."

Toch denkt Wouter Zwart dat dit de Duitse bondskanselier niet tegen zal houden. "Ze heeft een duidelijk plan voor ogen en natuurlijk enorm veel ervaring. Zij moet de EU door de coronacrisis gaan trekken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie