'Uitspraken van Bosma staan in lijn met het leed van de slavernij'
- Nieuws
- 'Uitspraken van Bosma staan in lijn met het leed van de slavernij'
Kamervoorzitter Martin Bosma moet wegblijven bij de jaarlijkse slavernijherdenking op 1 juli. Dat zeggen 150 betrokkenen en 35 organisaties in een brief. Het Amsterdamse gemeenteraadslid Carla Kabamba tekende de brief ook: "Uitspraken van Bosma staan in lijn met het leed dat is gebeurd", zegt ze in Dit is de dag.
Martin Bosma gaat ondanks bezwaren naar de slavernijherdenking: is dat verstandig? (18 juni 2024) - Dit is de Dag
Kabamba (gekozen namens BIJ1, tegenwoordig onafhankelijk) vindt de aanwezigheid van Bosma respectloos tegenover de mensen die herdenken. "Bij alle herdenkingen in Nederland, wordt altijd aangegeven dat het belangrijk is niet alleen te herdenken, maar ook te kijken naar vooruitgang en het leed dat is gebeurd niet te herhalen. Uitspraken van Bosma staan in lijn met het leed dat is gebeurd", vindt ze.
Bosma sprak in het verleden onder andere over 'slavernijgedram'. Het Slavernijmuseum in Amsterdam noemde hij een 'antiblank haatpaleis'. In het partijprogramma van de PVV staat dat Nederland de excuses voor het slavernijverleden moeten worden ingetrokken.
Ben je het eens met Kabamba? Of juist niet? Praat mee op het platform DIT.
'Niet als PVV'er, maar als Kamervoorzitter'
Een ander lid van de Amsterdamse gemeenteraad, Daan Wijnants van de VVD, vindt de uitspraken van Bosma ook ver gaan, maar wijst erop dat hij als Kamervoorzitter is uitgenodigd en niet als PVV'er. "Uiteindelijk is hij wel de democratisch gekozen voorzitter van de Tweede Kamer. Ons hoogste orgaan, ons nationale parlement. En in die hoedanigheid vertegenwoordigt hij ook het hele parlement en de hele Tweede Kamer. En in die hoedanigheid is hij ook uitgenodigd. Ik denk dat we moeten oppassen met die twee met elkaar verwarren", vindt hij.
Hij roept de organisatie op om het eens van de andere kant te bekijken: misschien steekt Bosma er nog wat van op. "Hij kan luisteren naar alle toespraken. Hij gaat zelf niet spreken, maar hij kan wel worden toegesproken. Ik zou de organisatie willen oproepen: hou daar een stevig verhaal, en laat Martin Bosma inzien dat er zeker wel een zwarte bladzijde is rondom het slavernijverleden."
Hij denkt dat het juist goed is dat mensen met verschillende meningen aanwezig zijn. Daar is Kabamba het wel mee eens, maar Bosma vindt ze echt te ver gaan. Vooralsnog lijkt de Kamervoorzitter van plan om te komen.