Sinan Çankaya: 'Hoe kan je 'nooit meer' zeggen terwijl Nederland onvoorwaardelijk Israël blijft steunen?'
- Nieuws
- Sinan Çankaya: 'Hoe kan je 'nooit meer' zeggen terwijl Nederland onvoorwaardelijk Israël blijft steunen?'
In zijn essay Galmende Geschiedenissen legt antropoloog Sinan Çankaya dwarsverbanden tussen de Nederlandse herinneringscultuur over de Tweede Wereldoorlog en de situatie in Gaza. "Want welk verhaal mag je vertellen en wat wordt verzwegen? Welke doden herdenken we en welke moeten diep worden begraven?" Hij onderzoekt de subtiele vormen van dwang en censuur en leerde bij zijn bezoek aan Auschwitz over de geschiedenis van uitsluiting, racisme en fascisme. "De Europeaan kon voorheen de Jood niet als mens zien. Nu gebeurt hetzelfde met de Palestijnen. Dat is een pijnlijk besef", vertelt hij bij Femke van der Laan in Nooit Meer Slapen.
Sinan Çankaya (schrijver, cultureel antropoloog) - Nooit meer slapen
Woede
Sinan Çankaya kijkt vol woede naar de huidige situatie in Israël en Palestina. Geen persoonlijke, maar maatschappelijke woede, gericht op de totale ineenstorting van westerse instituties en een moreel verval in het Westen. Çankaya merkt een matige mildheid op in praatprogramma’s, bij gemeenten, ministeries en kranten waarin woede een no-go is. "Alsof we te maken hebben met twee gelijke partijen, wat gewoon niet het geval is. Er is sprake van een bezetter en een bezet volk.
Hoewel mensenrechtenorganisaties en opvallend genoeg ook Israëlische genocidewetenschappers de situatie in Gaza omschrijven als een genocide, stuit het woord ‘genocide’ nog steeds op weerstand", zegt Çankaya.
Witte onschuld
"De Holocaust heeft het streven naar een Joodse staat versneld", stelt Sinan in zijn essay. "De Israëlische leiders kochten een Europese logica van etnische verdrijving." Volgens hem is de stichting van de Staat Israël met de Nakba in 1948 het moment geweest dat de Joden wit werden.
Witheid gaat volgens Sinan niet over lichamen, maar over een bepaalde blik op de wereld. Israël behoort tot dat Europese gedachtengoed. Dat maakt het nu lastig om kritiek te uiten op wat er nu in Gaza gebeurt. "Het gaat niet alleen over een ereschuld, maar ook over de geopolitieke belangen van Europa. Door de witte onschuld van Europa lijkt antisemitisme in de tijd bevroren is, alsof het voor altijd tot 1945 behoort."
Sinan wil af van de koloniale hiërarchisering en wil het antisemitisme terug onder de bredere noemer van racisme plaatsen. Maar dat botst. "Antisemitisme krijgt een unieke status als een speciale vorm van racisme. Door die knip wordt antisemitisme veiliggesteld en tiert het anti-moslim racisme welig in het land."
Ik heb de sociale ladder beklommen, de taal geleerd en me geïntegreerd om nu weg te kijken van een genocide. Is dat de beschaving?
Niet zo universeel
Hij roept daarom op om de confrontatie aan te gaan met het eigen koloniale verleden. "Anders haken mensen af." Hij verwijst naar de alternatieve herdenking op 3 mei. "We kunnen niet herinneren zonder te zien hoe koloniale hiërarchie zich voortdurend voortzet. Hoe kan je 'nooit meer' zeggen, terwijl Nederland politiek, militair, economisch en moreel medeplichtig is aan een genocide en onvoorwaardelijk Israël blijft steunen?"
Die universele boodschap van 'nooit meer' blijkt volgens Sinan niet universeel te zijn, maar etnisch. "Ze geldt niet voor sommige groepen. Met daarin een hiërarchie waarin sommige levens waardiger zijn en andere groepen totaal worden ontmenselijkt." Sinan ziet de belofte van universele waarden ineen storten. "Het effect is vernietigend. Daarom weigeren mensen zich daar nog achter te scharen."
Optreden tegen onrecht
"In het zelfgenoegzame naoorlogse beeld van Nederland portretteren we onszelf als tolerant en vooruitstrevend gidsland. Maar inmiddels is het een erg rechts land waar de PVV aan de macht is en allerlei rechten onder druk staan. Je wint verkiezingen met anti-moslimracisme."
Sinan houdt zijn blik op wie nu de groepen zijn die worden uitgesloten en niet kunnen rekenen op institutionele bescherming in Nederland. "Ik heb de sociale ladder beklommen, de taal geleerd en me geïntegreerd om nu weg te kijken van een genocide. Is dat de beschaving?" Die tegenstrijdigheden vindt Sinan moeilijk met elkaar te rijmen. "Ik wil dat mensen optreden als er onrecht is. Empathie is een belangrijk begin, maar daar mag het niet bij blijven."
Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen
Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag
Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.
Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.