Politiek
NOS

Otten wil eigen politieke beweging, scheurt Forum voor Democratie?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Otten wil eigen politieke beweging, scheurt Forum voor Democratie?

Eerste Kamerlid Henk Otten wil een nieuwe politieke beweging oprichten, nu hij uit Forum voor Democratie is gezet.

Otten wil eigen politieke beweging

"Ik ga nu werken aan een nieuwe beweging, met mensen die politieke vernieuwing willen realiseren. Voor mensen met lef die wat willen maken van hun leven en concrete resultaten willen zien."

'Opgelucht dat ik van Baudet af ben'

Otten werd vorige week uit Forum voor Democratie gezet omdat hij zou hebben gefraudeerd met overheidssubsidie. Hij ontkent en uit sindsdien stevige kritiek op de partij en leider Thierry Baudet.

Hij noemt Baudet "te rechts" en de partij "een soort sektarische Thierry Baudet-fanclub". Ook schrijft hij dat met "een grillig persoon" als Baudet niet samen te werken valt. "Zijn leiderschap laat te wensen over en is destructief. Zijn beweringen aan mijn adres zijn suggestief, feitelijk vaak onjuist en als geheel genomen smadelijk. Ik ben eigenlijk wel opgelucht dat ik nu van hem af ben."

Bij Jinek zei Otten herhaaldelijk dat hij liever niet openlijk ruzie had gemaakt met Baudet en zijn oude partij. "De kiezer snapt hier niets van", zei hij daarover.

Splitsing?

Met zijn nieuwe beweging zegt Otten een vuist te willen maken "tegen de onbetaalbare klimaatmaatregelen, voor een gecontroleerd immigratie-beleid en voor het snel en drastisch verhogen van de besteedbare inkomens van de werkende middenklasse in Nederland".

Otten schrijft aan Nieuwsuur niet of andere Forum-leden met zijn beweging mee gaan doen. Eerder hintte hij wel op een splitsing binnen de partij. Volgens politiek verslaggever Marleen de Rooy lijkt het daar nog niet op. "Senatoren van FvD die wij spreken, reageren afhoudend."

Toch denkt ze dat er binnen de partij bepaalde interesse voor aansluiting bij Otten zal bestaan. "Senator Jeroen de Vries bijvoorbeeld. Hij was woordvoerder voor de partij, maar moest dat werk opzeggen omdat hij bij het omstreden NRC-interview van Otten aanwezig was." Daarnaast zegt Otten steunbetuigingen uit het land van FvD-leden te ontvangen.

Ster advertentie
Ster advertentie