Politiek
KRO-NCRV

Minister Bruins: ‘Keuringsplicht medische hulpmiddelen opschorten als zorg in de knel komt’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Bruins: ‘Keuringsplicht medische hulpmiddelen opschorten als zorg in de knel komt’

Minister Bruno Bruins zal de keuring van medische hulpmiddelen opschorten als daardoor de zorg in een acuut probleem komt. “Dat is een uiterste noodmaatregel, maar als de zorg in gevaar komt, dan doen we dat”, zegt Bruins in het radioprogramma 1 op 1.

Het FD schrijft maandag dat er een ‘acuut gevaar’ dreigt voor de zorg door een tekort aan medische hulpmiddelen. Borstimplantaten en injectienaalden moeten vanaf eind mei voldoen aan strenge Europese wetgeving, maar kunnen niet op tijd gekeurd worden. "Die keuring is er niet voor niks", zegt Bruins, "we willen allemaal dat de spullen veilig zijn. En de wet wordt al jaren zorgvuldig voorbereid."

Maar als de nood echt aan de man is, dan kan minister Bruins de keuring van medische hulpmiddelen opschorten. "En dat zal ik dan ook doen", concludeert hij.

Minister Bruins: ‘Keuringsplicht medische hulpmiddelen opschorten als zorg in de knel komt’

'Medicijnen voor redelijke prijs'

Bruins vecht in Europa tegen de torenhoge medicijnprijzen door grote farmaceutische bedrijven. “Stap voor stap richting transparantie en medicijnen voor een redelijke prijs”, zegt Bruins. “Maar dit is een taai onderwerp. Het is niet zomaar tekenen bij het kruisje.”

‘Geen Nederlander besmet met Corona-virus’

Minister Bruins volgt ook de ontwikkelingen rond het Corona-virus met argusogen. Op dit moment zitten zo’n twintig mensen in Nederland in quarantaine. “Op dit moment is geen enkele Nederlander besmet”, weet Bruins te melden.

Olympische Spelen ‘toekomstmuziek’

Volkszanger Dries Roelvink vraagt zich af of minister Bruins achter het initiatief staat van een aantal BN’ers om de Olympische Spelen in 2032 naar Nederland te halen. “Dat is echt nog toekomstmuziek”, reageert Bruins, “het is nog veel te vroeg om het daarover te hebben.”

Dries Roelvink: 'Is er steun voor de Olympische Spelen in Nederland?

Ster advertentie
Ster advertentie