Politiek
KRO-NCRV

Besluiteloosheid in Den Haag: 'Het kabinet houdt iedereen in gijzeling'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Besluiteloosheid in Den Haag: 'Het kabinet houdt iedereen in gijzeling'

Terwijl partijen buiten, maar toch vooral binnen de coalitie over elkaar heen duikelen, zitten de grote dossiers als stikstof en asiel nog altijd muurvast. Volgens Volkskrant-verslaggever Ariejan Korteweg wordt het tijd dat de overheid weer regie gaat nemen. "Ze trekken zich al 35 jaar terug en nemen nauwelijks nog eigen besluiten", aldus Korteweg bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Sinds Lubbers

Korteweg ziet deze terugtrekking ontstaan na het tijdperk van toenmalig premier Ruud Lubbers. "De overheid is langzaam verdwenen en geeft beslissingen uit handen aan mensen als Johan Remkes of instanties als het RIVM in coronatijd."

'Gaan ze nog wat doen?'

Politiek verslaggever van RTL Nieuws, Floor Bremer ziet maar al te goed in de praktijk hoe deze besluiteloosheid vorm heeft gekregen. "Ik heb ooit nog in een hal van het ministerie gezeten om te wachten op een overleg over de heroriëntatie van het migratiebeleid. En nog steeds vraag ik elke maand hoe het daarmee staat", aldus Bremer. Ze ziet dat er sindsdien maar weinig gebeurt als het om iets als migratie gaat. "Je vraagt je af: gaan ze nog wat doen? Want we zitten inmiddels in exact dezelfde problemen als vorig jaar zomer."

Quote

Ondertussen houdt het kabinet iedereen in gijzeling omdat ze onderling verdeeld zijn

Politiek verslaggever Floor Bremer

'Get your shit together'

Een van de grote redenen voor het huidige gebrek aan beslissingen is volgens Bremer de problemen binnen het kabinet. "Je ziet dat de Tweede Kamer zoekt naar waar de coalitiepartijen nu eigenlijk staan. Dus het is niet bepaald voortvarend zoals ze te werk gaan".

Door critici wordt er dan ook vaak gezinspeeld op nieuwe verkiezingen. Volgens Floor Bremer geen onrealistisch scenario, maar of het echt gaat helpen is de vraag. Ze ziet dat juist mensen in bijvoorbeeld Groningen of slachtoffers van de toeslagenaffaire bang zijn dat de processen dan allemaal opnieuw beginnen. "Maar ondertussen houdt het kabinet wel iedereen in gijzeling omdat ze onderling verdeeld zijn." Bremer heeft daarom een tip voor het kabinet: "Get your shit together en los het op."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie