Politiek
WNL

Oud-topambtenaar Joustra (VVD): 'Stikstofwet doordrukken heeft weinig nut'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-topambtenaar Joustra (VVD): 'Stikstofwet doordrukken heeft weinig nut'

Jarenlang was hij de hoogste ambtenaar op het ministerie van Landbouw: Tjibbe Joustra. Als geen ander kent hij het stikstofbeleid, "waar het in de tachtiger jaren al over ging". Inmiddels duurt het in Den Haag allemaal veel te lang, vindt de VVD-adviseur. "Ga eens problemen oplossen. Begin met iets", zegt Joustra bij Sven Op 1.

De focus ligt volgens Joustra in Den Haag nu veel te veel op de nieuwe stikstofwet en het daarbij behorende jaartal 2030. "Maar dat heeft weinig nut." Hij vervolgt: "Je kunt wel steeds blijven wachten en hoogleraren blijven vragen. Dat is allemaal mooi, die vergezichten, maar daar is geen boer mee geholpen. Begin nou eens met iets concreets. Begin gewoon."

Als eerste stap adviseert Joustra om zo snel mogelijk het opkooploket open te gooien. "Er zijn echt veel boeren die wachten op een opkoopregeling. Dat is nou net zoiets concreets waar je meteen mee kunt starten. Dan loop je ook tegen problemen aan, maar ben je in ieder geval onderweg."

Wetgeving is veel te onduidelijk

Joustra ziet in de huidige politiek één overkoepelend probleem: de wetgeving. Die noemt de voormalig topambtenaar "echt veel te onduidelijk". "Die wetten van tegenwoordig zijn meer een geloofsbelijdenis dan een helder raamwerk van rechten en plichten voor de burger. Terwijl het zo toch echt bedoeld is."

"Het hebben van een doel is mooi, maar als je er niet bij zegt hoe je dat gaat bereiken, dan is het wel een onduidelijk geheel", besluit de prominente VVD’er.

Tjibbe Joustra (voormalig topambtenaar) over de formaties in de provincies en stikstof (14 april 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie