Politiek
EO

Timmermans: 'Nederland kan al tien jaar eerder klimaatneutraal zijn'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Timmermans: 'Nederland kan al tien jaar eerder klimaatneutraal zijn'

Als het aan GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans ligt, is zijn eigen Green Deal voor Nederland niet ambitieus genoeg. Hij vindt dat Nederland tien jaar eerder klimaatneutraal kan zijn, en dat kan volgens hem zónder kernenergie. “Wij kunnen 2040 halen”, zegt hij in het Verkiezingscafé van Dit is de Dag (EO).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Timmermans lanceerde als Eurocommissaris in 2019 de Green Deal. Hierin staat vast dat Europa in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Doel is dat de opwarming van de aarde beperkt wordt tot maximaal 1,5 graden. Nederland kan dat doel al tien jaar eerder halen, zegt hij.

Voor veel landen binnen de Europese Unie blijft dat doel gewoon staan, benadrukt Timmermans. “Je hebt landen die maatschappelijk, economisch en wetenschappelijk heel ver achterlopen op Nederland.”

Zo noemt hij landen als Bulgarije en Polen, waar men voor energie nog voor een groot deel verantwoordelijk is van kolen: “Die hebben gewoon meer tijd nodig. Voor hen is 2050 al een hele opgave.”

Maar wij hebben allang afscheid genomen van kolen, zegt Timmermans. “We nemen nu zelfs afscheid van gas. Wij kunnen 2040 halen.”

Kernenergie

Maar liever niet met behulp van kernenergie, zegt Timmermans. Europees gezien zal kernenergie onderdeel worden van de energiemix van de toekomst, omdat sommige landen – zoals Frankrijk – geen keuze hebben. Maar de plannen van het aanstaande kabinet, namelijk het bijbouwen van vier nieuwe kerncentrales in Nederland, spreken hem niet aan: "Je moet je afvragen of dit voor Nederland een verstandige keuze is."

Hij wijst erop dat de import van uranium een probleem kan gaan vormen. Ruim 35 procent van de wereldwijd voor kerncentrales benodigde hoeveelheid verrijkt uranium wordt geproduceerd in Rusland. “Wij hebben een hele ondiepe zee voor de deur: daar kun je ontzettend veel mee." Daarmee doelt hij erop dat zijn partij voorstander is van meer windparken op zee.

Kom langs in het DIDD Verkiezingscafé!

Verschillende lijsttrekkers brengen de komende tijd een bezoek aan het Dit is de Dag (DIDD) Verkiezingscafé. Het mooie is dat jij daarbij kan zijn en zelf ook vragen kan stellen aan de politici.

Het DIDD Verkiezingscafé trekt door het hele land en opent de deuren om 18.00 uur. Het eerste drankje is van ons dus kom vooral langs. Let op: aanmelden en geldige legitimatie is verplicht.

Dinsdag 21 mei - Leiden (D66)

Donderdag 23 mei - Leeuwarden (ChristenUnie)

Vrijdag 24 mei - Deventer (BBB)

Maandag 27 mei - Utrecht (GL/PvdA)

Dinsdag 28 mei - Utrecht (Volt)

Woensdag 29 mei - Hoeksche Waard (SGP)

Donderdag 30 mei - Breda (CDA)

Vrijdag 31 mei - Enschede (NSC)

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie