Politiek
EO

Van der Plas (BBB) schrikt niet van aangifte tegen Keijzer: 'Hoort er een beetje bij'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van der Plas (BBB) schrikt niet van aangifte tegen Keijzer: 'Hoort er een beetje bij'

BBB-leider Caroline van der Plas is niet geschrokken van de aangifte die is gedaan tegen haar collega-Kamerlid Mona Keijzer, na een uitspraak op tv over de islam en jodenhaat. “Ik denk dat het een beetje bij deze tijd hoort dat mensen gewoon snel naar de rechter stappen”, zegt ze in het DIDD Verkiezingscafé.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vrijdag deed een groep moslims aangifte tegen Mona Keijzer, nadat ze vorige week in de talkshow Sophie en Jeroen heeft gezegd dat jodenhaat ‘bijna onderdeel is van de islamitische cultuur’.

‘Hoort erbij’

“We baseren ons op feiten en cijfers van verschillende onderzoeken”, zegt Van der Plas. “Zo geeft het het Arab Center for Political Studies aan dat 67 procent van de mensen in islamitische landen de gruwelijke slachtpartij van Hamas op 7 oktober een legitieme verzetsoperatie vonden. Ook heeft hoogleraar Ruud Koopmans (socioloog, red.) daar in een hoorzitting dingen over gezegd. Dus het is wel aan de orde.”

Ze schrikt niet van de aangifte. “Ik denk dat het er wel een beetje bij hoort in deze tijd, dat mensen gewoon snel naar de rechter stappen.”

Daarbij benadrukt ze dat iedereen dat mag doen in een democratische rechtsstaat: “Het is aan het OM om te bepalen of de aangifte in behandeling wordt genomen en uiteindelijk bepaalt de rechter of er strafbare feiten zijn.”

Zorgvuldigheid

Had Keijzer zich niet zorgvuldiger moeten uitdrukken? “In een talkshow krijg je zeer weinig spreektijd, dus je wil wel iets duiden. Maar iedereen vliegt er bovenop en dan ontploft dat en is er geen tijd meer om te duiden.”

Zorgvuldigheid is van belang, maar we moeten niet bang zijn om het debat te voeren, vindt Van der Plas. “Als dat niet meer gebeurt, gaat iedereen zijn mond houden en heb je dat debat niet meer. Het debat is juist zo belangrijk en dat mag scherp zijn.”

Eerdere commotie

Eerder was er ook commotie rondom verkenner Gom van Strien en beoogd premier Ronald Plasterk, beide vanwege verdenking op fraude. “Soms zegt mijn gevoel weleens van: wat is hier aan de hand? Het lijkt wel alsof mensen willen dat het niet lukt met de formatie, maar dat is ook weer gevaarlijk om te zeggen. Dan ben je weer achterdochtig en noem maar op.”

“Ik merk dat dingen zo hooggevoelig zijn geworden, dat je moet oppassen wat je zegt”, zegt Van der Plas. “Want alles gaat een eigen leven leiden en mijn familie krijgt dat ook op hun bord. Dat is wel iets waar we goed over moeten nadenken, want we hebben politici en bestuurders nodig in Nederland.”

Ster advertentie
Ster advertentie