Politiek
PowNed

Volt-fractieleider Laurens Dassen: Wij doen niet mee in een nieuw kabinet!

foto: PowNedfoto: PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Volt-fractieleider Laurens Dassen: Wij doen niet mee in een nieuw kabinet!

Laurens Dassen leidt sinds drie maanden de Tweede Kamerfractie van Volt. Aan tafel bij Roderick Veelo sprak hij over zijn wittebroodsweken op het Binnenhof, de rellen in politiek Den Haag en de toekomst van Volt.

PowNed Zomergesprek: Roderick Veelo & Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen

Kaag-rel

Afgelopen week was demissionair minister van Buitenlandse Zaken en D66-leider Sigrid Kaag opnieuw onderwerp van gesprek op en rond het Binnenhof. Na een WOB-verzoek van GeenStijl bleek dat woordvoerders van haar ministerie en D66 zich hadden bemoeid met aanpassingen in een VPRO-documentaire over Kaag. Dassen baalt ervan dat de echt belangrijke zaken in de politiek volledig ondersneeuwden.

Video niet beschikbaar

Nieuw leiderschap

Tot in den treure beloofde D66-leider Sigrid Kaag tijdens de afgelopen verkiezingscampagne 'nieuw leiderschap'. Dassen moet zijn best doen om dit nieuw leiderschap in de Tweede Kamer te ontdekken. "Ik denk dat nieuw leiderschap wel meer behelst dan dat we op dit moment in de Tweede Kamer zien. Maar ik denk dat we allemaal wel een verantwoordelijkheid hebben om te zorgen dat we dat nieuw leiderschap laten zien. Ik geloof trouwens niet dat Kaag dat in haar eentje zou moeten doen. Ik zou het mooi vinden als alle nieuw verkozen vertegenwoordigers, die 150, laten zien waarom zij in de Tweede Kamer zitten."

Volt: nee tegen kabinetsdeelname

Slechts drie maanden actief in de Tweede Kamer, maar nieuwkomer Volt wordt hier en daar al getipt als coalitiepartner. Partijleider Laurens Dassen ziet dat absoluut niet zitten.

Video niet beschikbaar

Dassen formeert

Dassen verwacht dat in september een nieuwe ministersploeg op de trappen bij de majesteit staat. Zonder Volt, maar Dassen heeft een duidelijk beeld van de samenstelling van het nieuwe kabinet. "Ik hoop met VVD, D66, GroenLinks, PvdA en volgens mij moet het CDA er dan ook nog bij. Dit is het meest progressieve kabinet wat we kunnen krijgen op dit moment."

Volt de raad in?

Op dit moment is Volt alleen nog in de Tweede Kamer actief. Wat Laurens Dassen betreft gaat dit snel veranderen. Volgend jaar maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ook daar zal Volt proberen een aantal zetels in de wacht te slepen. Dassen: "We zullen gaan meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. We zijn nog aan het kijken in welke steden en gemeenten we mee gaan doen. We hebben het in veel grote steden heel goed gedaan. In Wageningen hebben we 8% gehaald, in Amsterdam hebben we meer dan 6% gehaald. Dat zijn steden waar ik een grote kans acht dat we inderdaad gaan meedoen."

Ster advertentie
Ster advertentie