Politiek
KRO-NCRV

Rol Mark Rutte in de formatie: 'Als je een staatsman bent, dan neem je de regie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rol Mark Rutte in de formatie: 'Als je een staatsman bent, dan neem je de regie'

Informateur Mariëtte Hamer benadrukt dat de VVD en D66 het voortouw moeten nemen om uit deze impasse in de formatie te komen. In het politiek forum van Spraakmakers vinden experts dat het vooral aan demissionair premier Mark Rutte is om zijn jarenlange ervaring te laten gelden.

Politiek journalist Marc Chavannes noemt het jammer dat Rutte - die hij een talent van zijn generatie noemt – dit moment niet aangrijpt om een doorbraak voor een nieuwe regering te forceren. "Het blijft jammer dat Rutte niet de kans ziet om het moment te grijpen om iets van inspiratie, toekomstvisie en samenbindend vermogen te uiten."

Regie nemen

Volgens Chavannes is Rutte te bang dat zijn "kop eraf wordt gehakt in de polder" wanneer hij zijn nek uitsteekt. "Maar dit wel hét moment", zegt Chavannes die deze week de Anne Vondelingprijs 2020 voor politieke journalistiek uitgereikt krijgt.

Politiek commentator Kees Boonman vindt het typisch voor Rutte, om op de vraag of hij zelf niet initiatief kan nemen het woord 'regie' een 'fopspeen' noemt en deze voortrekkersrol blijft weigeren.

Staatsman

Ook Boonman denkt dat Rutte's initiatief zou helpen in deze impasse. "Als je tien jaar premier bent en je die wereld door en door kent, dan is het wachten op dat staatsmanschap. En wat is staatsmanschap? De regie nemen", zegt Boonman.

De politiek commentator denkt dat Rutte het initiatief moet nemen om te beginnen met het schrijven van een regeerakkoord. "Zeg gewoon: ik begin en iedereen kan zich daarbij aansluiten of niet. Dan zien we wel of we met zes, vijf of vier partijen overblijven of met een minderheidskabinet eindigen."

Quote

Rutte is toe aan een weekend Vlieland met Jort Kelder

Marc Chavannes

'Rutte is moe'

Ik begrijp ook niet waar ze bang voor zijn", zegt Chavannes. "Het is net alsof we in de polder zitten en alle kikkers proberen als zachts te kwaken."

Zelf Mark Rutte kan van zijn eigen optimistische en energieke natuurtalent moe worden, denkt Chavannes. Na een jaar corona vindt Chavannes hem vermoeid ogen. "Hij is echt toe aan een weekend Vlieland met Jort Kelder. Hij is gewoon moe", zegt Chavannes.

Het Politiekforum met Kees Boonman en Marc Chavannes

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie