Politiek

Premier Rutte: niet-essentiële gelegenheden om 17.00 dicht en maatregelen op school

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Premier Rutte: niet-essentiële gelegenheden om 17.00 dicht en maatregelen op school

Er zijn nieuwe maatregelen aangekondigd in de coronapersconferentie van 26 november 2021. De cijfers gaan volgens het demissionaire kabinet niet snel genoeg naar beneden.

Persconferentie 26 november

De persconferentie doet demissionair premier Rutte denken aan vorig jaar. “Toen liepen de besmettingscijfers ook op. Toen kwam er ook een noodkreet uit de zorg: help ons. Het verschil met toen is dat nu bijna iedereen is gevaccineerd”, vertelt hij. Hij benadrukt de boodschap om je te laten vaccineren als je dat nog niet hebt gedaan. “vaccineren helpt. Dus haal die prik. Doe het voor jezelf en voor anderen.”

Niet-essentiële winkels

Tijdens de persconferentie worden er maatregelen aangekondigd voor de niet-essentiële gelegenheden. Veel sectoren moeten vanaf zondag dicht van 17.00 uur tot 05.00 uur. dat geldt voor onder meer restaurants en cafés, 'niet-essentiële' winkels, bioscopen en theaters, musea, pretparken, sportscholen en de amateursport.

Er gelden wat uitzonderingen: Drogisterijen en supermarkten gaan om 20.00 dicht. Essentiële dienstverleners en benzinestations kunnen openblijven volgens hun eigen tijden. Naast deze uitzonderingen kunnen professionele sportwedstrijden doorgaan zonder publiek en blijft afhalen bij de horeca mogelijk.

Naast het sluiten om 17.00 wordt het verplicht om mondkapjes te dragen bij gelegenheden waar dat eerder niet nodig was zoals bij restaurants.

Steun

De demissionaire premier snapt dat deze maatregelen hard zullen aankomen bij sommige sectoren. “Ondernemers en sectoren laten we niet in de steek. Het is afschuwelijk dat ze weer met strengere maatregelen te maken krijgen”, zegt hij. Daarom kondigt hij aan dat steunpakketten worden verlengd of weer opnieuw geactiveerd. Dat zal in ieder geval tot het einde van het jaar lopen. “Het moet ruimhartig, het moet zo praktisch mogelijk. Daarover zijn we in gesprek met de werkgevers en de vakbonden.”

Met deze partijen gat het kabinet ook overleggen over een koers voor de lange termijn, waardoor er geen nieuwe lockdowns nodig zijn en bedrijven weten waar ze aan toe zijn.

Onderwijs

Het onderwijs blijft open, maar er zijn wel maatregelen aangekondigd voor het onderwijs. Leerlingen vanaf groep zes op basisscholen en middelbare scholieren worden verplicht in de gang een mondkapje te dragen. Ook moeten scholen nadenken over looproutes. Rutte vraagt ook dat ouders hun kinderen, waar mogelijk, alleen naar school laten gaan.

Naast al deze maatregelen moeten leraren en leerlingen vanaf groep 6 twee keer per week een zelftest moeten uitvoeren.

Aandacht

Demissionair premier Rutte benoemde dat de nieuwe maatregelen mogelijk leiden tot frustratie, "ook achter de voordeur". Vrouwen zijn mogelijk het slachtoffer van huiselijk geweld, ouderen kunnen vereenzamen, aldus de premier. Hij deed een dringende oproep om op elkaar te blijven letten. "Vraag eens aan een ander: hoe gaat het nu met je?"

De nieuwe maatregelen gelden in ieder geval tot en met 18 december. Rond die tijd komt het demissionaire kabinet weer samen om te kijken wat de situatie dan is.

Ster advertentie
Ster advertentie