Een achterdeur in Whatsapp? Overheid maakt nieuwe plannen
- Nieuws
- Een achterdeur in Whatsapp? Overheid maakt nieuwe plannen
Demissionair minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, werkt aan een nieuw plan om de encryptie van apps te omzeilen. Een eerder plan daarvoor werd door de Tweede Kamer afgewezen. Dat bevestigen bronnen aan de NOS. Het plan zou door een nieuw kabinet kunnen worden uitgevoerd. NOS-techredacteur Joost Schellevis licht toe in NOS Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
"Er is enige druk vanuit de politie en inlichtingendiensten," vertelt Schellevis. "Met zo'n achterdeurtje voor encryptie kunnen ze de berichten lezen." Dat wil de overheid om mee te kunnen lezen met criminelen. Maar zo makkelijk gaat dat niet. "Zelfs bedrijven kunnen niet meelezen. De sleutel is echt alleen bekend bij de ontvanger en de verzender."
Wat is versleuteling?
Met versleuteling wordt vrijwel alles wat je online doet beschermd: je chatberichten, internetbankieren, en je foto's die je uploadt naar de cloud. Alleen degene die de sleutel heeft, kan bij de berichten. Bij veel webdiensten is dat ook de website zelf, maar bij zogenoemde end-to-end-encryptie is er nog een extra beveiligingslaag. Alleen jij en de ontvanger kunnen dan bij de data. Onder andere WhatsApp, iMessage en Signal hebben dat ingebouwd.
Eerder gaf de Tweede Kamer en het kabinet aan dat het belang van encryptie te groot was. Dat standpunt zou dus moeten wijzigen. "Mensen zeiden ook tegen mij: encryptie is als zwanger zijn. Je kan niet een beetje zwanger zijn en dus ook niet een beetje encryptie hebben."
Vorig jaar nam de Tweede Kamer ook een motie aan waarmee een verbod op encryptie niet mogelijk is. "Ze hebben zich er stevig tegen uitgesproken." Maar er zijn ook partijen wel voor, om criminaliteit tegen te gaan. "Zoals Van Toorenburg (CDA). Die zei dat ze tot het laatste moment in de Kamer wil verdedigen dat criminelen zich hier niet achter kunnen verschuilen."
achterdeur
Blijf op de hoogte van de verkiezingen
Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)