Politiek
PowNed

Is Poetins reactie op de Wagner-opstand wel zo verstandig?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Poetins reactie op de Wagner-opstand wel zo verstandig?

Een nieuwe week, een nieuwe lichting van de Goed Ingelichte Kring. Chazia Mourali en haar gasten bespraken op de zaterdagmiddag onder andere de opstand van de Wagner-groep tegenover Rusland, het Eerste Kamer-kandidatuur van VVD'er Jan Anthonie Bruijn en komt de kring terug op de discussie rondom duurzaam leven.

Wagner-opstand

Het Russische huurlingenleger Wagner-groep, dat aan de kant van de Russen meevocht in Oekraïne, heeft zich tegen Rusland gekeerd. President Poetin reageert heftig op de zogenaamde "dolkstoot in de rug van het Russische volk", maar is dit wel nodig? Rusland-kenner Gijs Kessler stelt dat Poetin's reactie de situatie namelijk alleen maar erger maakt.

Quote

Het is een alcoholische schreeuwlelijk. Ze hebben natuurlijk wapens, maar het is natuurlijk een soort van rare bende.

Gijs Kessler

Video niet beschikbaar

Onverwachtse kandidatuur

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) heeft afgelopen week ontslag genomen. Echter kunnen we nog niet vaststellen dat de cultuuromslag in Den Haag een feit is en dat intimidatie en autoritair gedrag voorgoed van de baan zijn.

Aanstaande dinsdag wordt de nieuwe voorzitter van de eerste kamer gekozen en de de BBB steunt de kandidatuur van VVD'er Jan Anthonie Bruijn. Zijn ambtenaren klagen over zijn onaangename manier van doen waarbij schreeuwen en uitbarstingen horen. Bruijn belooft beterschap en gaat aan zichzelf werken. Waar hoorden we dat eerder? Daan Roovers, Eerste Kamerlid voor GroenLinks, deelt haar gedachtes.

Quote

Je kunt wel denken dat iets wat vijf jaar geleden nog prima kon nu ook nog lukt, maar we zijn daar gewoon anders over gaan denken en die realiteit moet je toch meenemen.

Daan Roovers

Video niet beschikbaar

Duurzaam niet per sé minder plezier

Bijna iedereen is het er over eens dat we belangrijke doelen moeten halen op het gebied van natuur, milieu, klimaat en water. Maar wie brengt welk offer en wanneer? Het klappen van het landbouwakkoord afgelopen week bewijst weer eens hoe ingewikkeld de weg naar een betere planeet is. We leven tenslotte in een consumptiemaatschappij. De transitie naar een andere economie vereist ook ander gedrag van ons. Hoe verkoop je een ideaal in de toekomst aan de mensen van nu als de mensen daar offers voor moeten brengen? Willemijn van Dolen heeft hier wat interessante standpunten bij.

Video niet beschikbaar

Wil je beter ingelicht zijn? Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 24 juni 2023. Met Daan Roovers, Eerste Kamerlid voor GroenLinks, Kelli van der Waals, opiniemaker digitale samenleving, Willemijn van Dolen, hoogleraar marketing en als mannen op afstand Gijs Kessler, Ruslandkenner en Willem Dijkman, archeoloog.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie