Politiek
KRO-NCRV

Hugo de Jonge nog steeds favoriet? 'Die Omtzigt heeft een spaak in zijn wiel gestoken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hugo de Jonge nog steeds favoriet? 'Die Omtzigt heeft een spaak in zijn wiel gestoken'

Gisteravond was het CDA lijsttrekkersdebat, omdat de partij deze week een nieuwe voorman of -vrouw kiest. Politiek commentator Kees Boonman was er bij en dacht aan partijfavoriet Hugo de Jonge te zien dat hij zich zorgen maakt over één van zijn rivalen: "Die Omtzigt heeft wel een spaak in zijn wiel gestoken."

Het debat tussen kandidaatlijsttrekkers Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt was via Youtube te volgen vanuit de Jaarbeurs in Utrecht. "Een godverlaten oord zo op de maandag", aldus Boonman.

Het debat werd gehouden in een "kille zaal" met "bedacht licht". Door de 1,5-meter afstand tussen de 80 bezoekers voelde het als een "leegte met mensen".

'Buitenbeentje' Omtzigt

"Buitenbeentje" Pieter Omtzigt viel op doordat hij Europa ter sprake bracht en hij kwam volgens Boonman heel autonoom en authentiek over. Waar De Jonge geldt als de favoriete keuze van de CDA-partijtop, kan Omtzigt nog roet in het eten gooien voor de huidige minister van Volksgezondheid. "Ik dacht te zien dat hij het toch een beetje benauwd had."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Boonman mijmert verder: "Als Hugo de Jonge het niet wordt, dan gaat Pieter Omtzigt fractievoorzitter worden en is de weg vrij voor diegene waar iedereen het over heeft binnen het CDA, maar die niet meedoet: Wopke Hoekstra."

Potentieel binnenbrandje

De media omschreven het debat als 'lief' en zien weinig grote verschillen tussen de kandidaten, maar Boonman viel iets op. Hij zag een potentieel binnenbrandje binnen de partij. Mona Keijzer wil namelijk het hele drugs-gedoogbeleid over de schutting gooien. "Dit is nou net iets in coalitieverband wat je zult moeten accepteren."

Het Mediaforum met Jaap van Zessen en Kees Boonman

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie