Politiek
WNL

Dronten heeft enorme groeiambities, maar dat betekent ook 'groeipijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dronten heeft enorme groeiambities, maar dat betekent ook 'groeipijn'

Dronten, een plaats in de provincie Flevoland, heeft enorme groei ambities. Er moeten daardoor huizen worden bijgebouwd en dus kunnen er meer mensen terecht in de gemeente, maar wat doet dat stijgende inwoneraantal met de voorzieningen en de veiligheid? In het Lijsttrekkersdebat in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1, gaan de lijsttrekkers uit de gemeente over deze thema's met elkaar in debat.

Drontenaren zijn gewend aan 'groen' zo blijkt al snel uit het debat tussen GroenLinks, D66 en PvdA. Alle fracties zijn daarom niet erg happig op het bijbouwen in de 'kern' maar willen liever uitwijken naar het buitengebied. En de boeren dan? "Daar moet je ook niet al te ingewikkeld over doen, die moeten dan weg. De natuur gaan we dan met de wijken mee ontwikkelen", zegt lijsttrekker van GroenLinks Paul Vermast. Lazise Hillebregt van D66 is het daarmee eens. "Dat boeren moeten wijken gebeurt nu al."

Maar hoeveel woningen moeten er dan bijkomen in de gemeente? Daarover zijn de meningen verdeeld en dat heeft in de eerste plaats te maken met het regelen van voorzieningen. "Je bouwt om te leven dus je moet eerst heel goed kijken naar die voorzieningen," aldus Hillebregt.

'Meer boa's'

En dan speelt nog de vraag over veiligheid en drugs. "Als een plaats groter wordt, dan spelen er ook grotere problemen", geeft burgemeester Jean Paul Gebben aan. Hoe moet de gemeente omgaan met toekomstig overlast? VVD-lijsttrekker Barry Hoogezand zou graag nu al meer blauw en voornamelijk meer boa's op straat terug zien. "Dan worden kleinschalige problemen nu al eerder aangepakt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie