Politiek
MAX

Kees van der Staaij: 'Betrek de koning weer in de formatie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees van der Staaij: 'Betrek de koning weer in de formatie'

De Tweede Kamer debatteert morgen over het rapport dat onderzoek deed naar de formatie van 2021. Oud-fractievoorzitter en Tweede Kamerlid van de SGP Kees van der Staaij pleit voor een nieuwe rol voor de Koning in dit proces. In Villa VdB gaat hij in gesprek met Jurgen van den Berg.

De afgelopen formaties van 2017 en 2021 verliepen niet vlekkeloos en behoren tot de langste formaties ooit. De formatie van 2021 zat maandenlang in een impasse, na het uitlekken van de memo ‘functie elders.’ Volgens Van der Staaij kan dit anders. Van der Staaij: "wij denken dat de formatie onder de regie van de Tweede Kamer niet functioneel is, het heeft te veel aan gezag en waardigheid ingeboet."

Door de koning weer toe te voegen aan het formatie proces is volgens Van der Staaij geen stap terug in de tijd. Hij benadrukt dat ook in republieken de ‘wachtersrol’ buiten het parlement ligt. "De koning is als geen andere getraind om boven de partijen te staan. Herstel van de rol van de koning zorgt ook voor een moment van afkoeling na een hectische campagne."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie