Politiek
WNL

Burgemeester Van Zanen: 'Den Haag is klaar voor eventuele berechting Poetin'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Van Zanen: 'Den Haag is klaar voor eventuele berechting Poetin'

Den Haag is klaar voor de eventuele berechting van de Russische president Vladimir Poetin voor het Internationaal Strafhof, dat zegt burgemeester Jan van Zanen vanochtend bij Sven op 1. “Daar zijn we op voorbereid. Er zijn meer mensen die beschuldigd zijn van oorlogsmisdaden hier berecht.”

Een groot deel van de internationale gemeenschap beticht Poetin van het plegen van oorlogsmisdaden. Of de Rus ook daadwerkelijk ooit voor het Strafhof in Den Haag zal verschijnen is nog maar de vraag. Hoe dan ook verzekert Van Zanen dat er goede “faciliteiten en mensen” zijn om dan alles in goede banen te leiden.

Opvang Oekraïense vluchtelingen

De oorlog in Oekraïne brengt een hoop ellende met zich mee, ook een grote stroom aan vluchtelingen. Nederlandse gemeentes hebben de deuren voor hen geopend, ook Den Haag, aan wie is gevraagd 500 tot 1000 vluchtelingen op te vangen.

De burgemeester van Den Haag zegt dat zijn regio er “druk mee bezig is” en dat “alles goed gaat”. Ook om volgende week de volgende stroom van 1000 vluchtelingen in zijn Veiligheidsregio op te vangen. “De reacties van het publiek zijn hartverwarmend. Het is geweldig wat er allemaal gebeurt om deze mensen op te vangen. Hun leed is echt onbeschrijflijk.”

Belang lokale politiek

Van Zanen vindt het een goede zaak dat gemeentes steeds meer taken krijgen om hun eigen inrichting te regelen. De burgemeester van Den Haag heeft echter nog wel enige kritiek op het Rijk.

De burgervader van Den Haag vindt dat de Nederlandse overheid gemeentes – vooral financieel – niet genoeg in staat stelt om hun taken fatsoenlijk uit te voeren. “Als je wilt dat wij investeren in wonen, klimaat of alle onderwerpen waar het kabinet ook voor gaat, dan moet je daar ons ook de gelegenheid toe geven. Dat doen ze echt onvoldoende en uit het regeerakkoord blijkt dat zij de plank echt misslaan.”

Gemeenteraadsverkiezingen

Daarom roept Van Zanen ook iedereen op om te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vandaag is het de laatste dag dat dit kan. “Met een mandaat van de kiezer, met een hoge opkomst is de positie van raden en colleges alleen maar sterker.”

Op die manier kunnen gemeentes dan meer weerstand bieden aan het Rijk. Met een hoge opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen, wordt dus extra benadrukt dat lokale politiek ertoe doet. “Dan kan ik mij niet voorstellen dat het parlement en het kabinet dat zullen negeren.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie