Politiek
BNNVARA

Gevolgen klimaatcrisis Caribisch gebied: 'Verschil in bescherming is krankzinnig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gevolgen klimaatcrisis Caribisch gebied: 'Verschil in bescherming is krankzinnig'

In het Caribische gebied van Nederland zijn de gevolgen van de klimaatcrisis duidelijk merkbaar. Toch was er de afgelopen jaren vanuit de Nederlandse overheid weinig aandacht voor. Faiza Oulahsen, programmadirecteur bij Greenpeace Nederland, vertelt erover in De Nieuws BV.

Nadat de overheid van Bonaire vier jaar geleden aan de bel trok bij de Nederlandse overheid, de Vrije Universiteit Amsterdam twee jaar geleden met een onderzoeksrapport kwam en oud-politicus Ed Nijpels vorig jaar een rapport opleverde, worden de gevolgen van de klimaatcrisis voor het Caribische gebied van Nederland nu eindelijk besproken in de Tweede Kamer. Aanleiding hiervoor is de rechtszaak die een aantal inwoners van Bonaire samen met Greenpeace aanspant tegen de Nederlandse Staat. "Je hebt dus echt een paardenmiddel als een rechtszaak nodig om de druk op te voeren", zegt Oulahsen.

Gevolgen

Op het eiland Bonaire worden de gevolgen van klimaatverandering duidelijk gevoeld. Oulahsen noemt een aantal voorbeelden. "Het is er veel warmer dan het vroeger was. Daarnaast is er veel droogte, waar de boeren last van hebben. Op sommige momenten is er hele hevige regenval en kan het water nergens naar toe. Ook stijgt de zeespiegel, waardoor delen onder water staan en het koraal verbleekt."

Verschil met Nederland

Volgens de programmadirecteur moet de Tweede Kamer actie ondernemen. "Hier in Europees Nederland hebben we dijken, delta's, vormen van watermanagement en overstromingsnormen. Wij komen niet zomaar met onze voeten in het water te staan en mocht dat wel gebeuren dan liggen er van allerlei plannen klaar om actie te ondernemen. Voor de eilanden in het Caribisch gebied van Nederland is dit niet het geval."

Verwachtingen

Oulahsen heeft positieve verwachtingen bij de rechtszaak. "Het verschil tussen hoe de inwoners van Caribisch Nederland beschermd worden vergeleken met de inwoners van Europees Nederland is echt krankzinnig. Ik denk dat de rechter niet anders kan dan meegaan met de eisers. Dat betekent dat Nederland van de luie stoel moet komen en alles moet doen om Bonaire te beschermen, maar ook om onze eigen uitstoot zo snel mogelijk te reduceren."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie