Binnenland
NOS

Bonaire eist klimaatbescherming van overheid: 'Moet verantwoordelijkheid nemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bonaire eist klimaatbescherming van overheid: 'Moet verantwoordelijkheid nemen'

Inwoners van Bonaire klagen de Nederlandse staat aan voor een gebrekkig klimaatbeleid. Ze vinden dat de regering onvoldoende bescherming biedt tegen de gevolgen van de klimaatcrisis. Door de zeespiegelstijging dreigt een vijfde van het Caribische eiland onder water te staan. Het NOS Radio 1 Journaal besprak de zaak met jurist Margaretha Wewerinke-Singh.

Jurist Margaretha Wewerinke-Singh in het NOS Radio 1 Journaal

"De Nederlandse staat moet twee dingen doen: catastrofale toekomstig effecten van klimaatverandering voorkomen en meer maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat de inwoners van Bonaire zich kunnen aanpassen", vertelt Wewerinke-Singh.

"De grootste uitstoot vindt plaats in andere delen van Nederland, niet in Bonaire. Ieder land moet zijn verantwoordelijkheid nemen in de grote opgave. De hele wereld zal er profijt van hebben als deze eis wordt ingewilligd", aldus Wewerinke-Singh.

"Er zijn wereldwijd meer dan 2000 klimaatzaken die op nationaal, Europees en internationaal niveau gevoerd worden in verschillende rechtbanken", weet Wewerinke-Singh. "De verplichtingen om klimaatverandering tegen te gaan, bestaan overigens niet alleen onder klimaatrecht, maar ook onder mensenrechtenverdragen."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie