Politiek
BNNVARA

Jongerenorganisaties hebben hoop ondanks winst 'klimaatontkenner' Wilders

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongerenorganisaties hebben hoop ondanks winst 'klimaatontkenner' Wilders

Wat betekent de winst van PVV voor jongeren en het klimaat? "Hij wil het reduceren van CO2 tegengaan en uit het Klimaatakkoord van Parijs gaan. Het is desastreus, het betekent dat Wilders een klimaatontkenner is", zegt Winnie Oussoren, voorzitter van de jongerentak van milieuorganisatie Milieudefensie, in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Oussoren is van mening dat er helemaal geen sprake is van een 'mildere Wilders', zoals veel gezegd werd in de media. "Hij spreekt nog steeds van buitensluiting voor een heleboel Nederlanders. Maar ook voor het klimaat is het heel heftig", zegt ze. De PVV is namelijk van plan het reduceren van CO2 tegen te gaan, en uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen. "Dat betekent dat Wilders een klimaatontkenner is", aldus Oussoren.

'Onvrede is een voedingsbodem voor de PVV'

Yasmin Ait Abderrahman, voorzitter van jongerenvakbond FNV Young & United, zegt niet geschrokken te zijn door de verkiezingsuitslag. "De onvrede in het land is niet nieuw. Het is een voedingsbodem geweest voor de PVV om groot te worden", zegt ze in De Nieuws BV. Andere partijen zijn er niet in geslaagd om deze onvrede effectief te vertalen naar beleid dat de zorgen van de bevolking adresseert, vindt Ait Abderrahman.

Dat de grote winst door de partij van Wilders onwenselijk is voor Ait Abderrahman en Oussoren is duidelijk, maar wat betekent het voor de toekomst? Voor Milieudefensie Jong betekent het een 'radicaal andere aanpak'. "Wij gaan het land in en hebben iedereen nodig. Daarom moeten we iedereen meenemen en naar iedereen luisteren. We kunnen klimaatverandering niet meer negeren", zegt Oussoren. Ze noemt de klimaatmars als een voorbeeld dat het mogelijk is om veel mensen te activeren de straat op te gaan, maar vindt dat er ook een grote groep is die nog niet bereikt wordt.

Hoop

Ait Abderrahman heeft met FNV Young & United de hoop nog niet opgegeven: "Alle mensen die laten horen dat zij niet deze verharding en polarisatie willen, en dat mensen letterlijk de handen ineen slaan, dat stemt wel hoopvol."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie