Opinie & Commentaar
BNNVARA

'Winnen gaat niet om rechts of conservatief, dit gaat over wat voor een land we willen zijn'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Winnen gaat niet om rechts of conservatief, dit gaat over wat voor een land we willen zijn'

De uitslag van de verkiezingen gaat volgens Dolf Jansen niet over winnen van rechts en conservatief, maar over het land waar we wonen. "Het gaat over wat voor een land we zijn, en wat voor land we willen zijn", zegt hij in zijn column bij De Nieuws BV.

Toen wij kort na negen uur gisteravond, tijdens onze voorstelling in de Deventer Schouwburg, de exitpoll kregen, en deelden met de 770 aanwezigen, deed dat iets dat je niet vaak ziet in een theaterzaal: shock, ongeloof, doodse stilte, verdriet, gemor, zo ongeveer alle zaken en emoties die je niet echt zoekt, tijdens een avondje cabaret.

Het land dat we zijn

Later die avond en vannacht probeerde ik te begrijpen wat ik voel. En dit gaat niet over winnen van rechts en conservatief, of mijn duurzame partij die zetels inlevert, dit gaat over het land waar we wonen en wat voor land we zijn. Wat voor land we willen zijn.

Wij zijn geen land waarin een politiek leider kan bepalen dat er een dominante cultuur is die daarmee andere culturen, en preciezer nog andere religies, achterstelt.

Wij zijn geen land waar een Nationaal Coördinator die racisme signaleert en rapporteert wordt weggestuurd.

Wij zijn geen land waar we slavernij- en koloniaal verleden wegpoetsen door excuses in te trekken.

Wij zijn geen land waar we toestaan dat overheidsinformatie niet meer in het Arabisch en het Turks wordt gegeven, omdat wij geen land zijn waar sommige mensen of groepen tweederangsburgers zijn.

Wij zijn geen land dat...

Wij zijn een land met een grondwet, en artikel 1 daarvan zegt dat iedereen in dit land gelijk is voor de wet.

Wij zijn geen land waar we toestaan dat kinderen met een moslim-of Marokkaanse achtergrond angstig zijn, omdat die meneer op tv ze weg wil hebben. Waar kinderen vragen of ze hier wel mogen blijven.

Wij zijn geen land dat het ene heilige boek verbiedt en andere toestaat, wij zijn geen land dat kerkgebouwen sluit, wij zijn geen land dat bepaalt of iemand zijn hoofd wel of niet bedekt.

Wij zijn geen land waar we toestaan dat een partij die voor al het bovenstaande staat, een kabinet kan vormen met partijen die staan voor de grondwet, de rechtsstaat, liberalisme, plattelandsbelangen of een nieuwe bestuurscultuur.

Wij zijn geen land waar een cultuursector om zeep kan worden geholpen, wij zijn geen land waar de ontwikkelingssamenwerking volledig wordt afgeschaft.

Hou elkaar vast

Ik geloof zelfs dat we geen land zijn dat de kop zover in het zand heeft geduwd dat we denken dat klimaatverandering, stikstof, vluchtelingenstromen wel zullen verdwijnen, als we op een partij stemmen die het allemaal ontkent.

Zoals Frans Timmermans gisteravond zei, in de eerste speech waarin hij echt vlamde: 'hou elkaar even vast, wij laten in Nederland niemand los'.

De meest terugkerende politieke term gisteravond was 'over je schaduw heenstappen', en dat betekent natuurlijk helemaal niks, maar in het volle licht stappen lijkt me nu wel een goed idee: zie wat er gaande is, kijk om je heen wie je nodig heeft, kijk wie kwetsbaar is, kijk wie boos is of vergeten of buitengesloten, kijk wie het minder heeft dan jij, en sla je armen om haar heen, sla je armen om hem heen.

Ik geloof dat dat het land is dat we zijn.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie