Tweede Kamerverkiezingen 2023
VPRO

Oekraïne bezorgd over winst PVV: 'Foto’s van Wilders in Doema gaan hier rond'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïne bezorgd over winst PVV: 'Foto’s van Wilders in Doema gaan hier rond'

Het stof begint ook in Oekraïne neer te dalen op het feit dat de PVV in Nederland verreweg de grootste partij is geworden. Bureau Buitenland spreekt onder andere met Oekraïneverslaggever Michiel Driebergen over de bezorgde reacties uit Oekraïne. Want kan het land nog wel uitgaan van de Nederlandse steun?

Video niet beschikbaar

Lachend in de Doema

De meeste Oekraïense politici blijven volgens de verslaggever voorlopig muisstil over de winst van de PVV, hoogstwaarschijnlijk wachtende op de reacties van andere Europese leiders. De media daarentegen gaan wel al met de overwinning aan de haal. Zo spreken zij onder andere van "een leider die niet eens wilde luisteren naar Zelensky toen die mei afgelopen jaar op bezoek was in Den Haag", aldus Driebergen.

"Je ziet op Oekraïense accounts ook foto’s rondgaan van Wilders die lachend in de Doema, het Russische parlement, staat tijdens zijn bezoek in 2018. En dat hij destijds zijn vriendschapsspelletje trots deelde op Twitter. Ik kan wel zeggen dat men bezorgd is in Oekraïne."

F-16’s

De Nederlandse steun aan Oekraïne kan er in de nabije toekomst zomaar heel anders uit komen te zien. Zo is er het dossier van de Nederlandse F-16's. "Daarmee liep Rutte met Nederland voorop", vertelt de verslaggever. "Maar in het verkiezingsprogramma van de PVV – en dat hebben ze in Oekraïne ook gelezen – staat duidelijk dat die F-16's niet naar Oekraïne moeten."

Journalist Tijn Sadée noemt de stellingname van Wilders halfhartig. "Hij zegt wel heel duidelijk geen Nederlands geld en geen Nederlandse wapens naar Oekraïne. Maar, zegt Wilders ook, als het Westen wapens blijft sturen naar Oekraïne, prima." Hoe hard de PVV zich daadwerkelijk gaat opstellen tegenover Oekraïne moet dus nog maar blijken.

Hoe valt de uitslag van de Nederlandse verkiezingen in Europa? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie